• Birkenes har krevd og fått aksept for flerbrukshall

•Lillesand har krevd og fått aksept for nytt bo— og omsorgssenter på Dovre. Lillesand har også krevd et kompetansesenter for integrering. Senteret står kun i parentes i avtalen. Det er en viss uenighet.

• Kristiansand krever og har fått aksept for ny skole på Kringsjå og bygging av et nytt sykehjem.

• Songdalen krever og har fått aksept for allbrukshus.

• Søgne har krevd og fått aksept for svømmehall som bygges samtidig med ny videregående skole.

Men vi har ikke lovet vann i bassenget ennå.

Ikke lovet vann . . . .

— Men vi har ikke lovet vann i bassenget ennå, spøkte Songdalen-ordfører Johnny Greibesland under oppsummeringen etter maratondagen med forhandlinger på Scandic Dyreparken hotell.

Ordførerne og formannskapene ble altså enige om en intensjonsavtale for sammenslåing. Avtalen dreier seg om alt fra desentraliserte tjenester til hvordan den nye storkommunen skal styres.

Avtalen sier også at hver kommune får et lokalt nærområdeutvalg som skal beslutte i mindre saker. Det er uklart hva mandatet egentlig blir. Avtalen sier også at utkantområder som Herefoss og Engesland skal tas spesielt hensyn til.

Fellesnemnd

De er også enige om å opprette ei fellesnemnd som skal forberede sammenslåingen. Det er uenighet om hvordan nemnda skal settes sammen og hva mandatet blir. Det er denne nemnda som i stor grad vil meisle ut hvordan den nye kommunen konkret blir. Det skal brukes minst en uke ekstra til å diskutere nemnda ute i de ulike politiske miljøene i kommunene.

Det skal først opprettes ei foreløpig fellesnemnd bestående av fire fra Birkenes, fire fra Songdalen, fem fra Søgne, fem fra Lillesand og 11 fra Kristiansand. Senere blir dette et formelt folkevalgt overgangs-organ. Det skjer etter en prosess ledet av fylkesmannen.

Nemnda skal ta stilling til mange ting og styre overgangen til ny kommune.

Lillesand ønsket for eksempel å angi en tidsplan for når utbyggingsløftene skal innfris. Søgne-ordfører Astrid Hilde sa at det ikke kan gis slike løfter. En intensjon er et klart signal, men man kan ikke binde opp fremtidige budsjetter nå. Nemnda må ta dette videre.

Nå kan jeg si at jeg helhjertet ber lillesanderne stemme for.

Avviser feighet

Selve avtalen renskrives tirsdag kveld. Så fort den foreligger vil Fædrelandsvennen formidle den til de som ønsker å lese i detalj.

— Jeg er kalt feiging av Finn Holmer-Hoven som mener jeg mangler evnen til å vise politisk lederskap. Men jeg har ventet til vi hadde en avtale. Nå kan jeg si at jeg helhjertet ber lillesanderne stemme for, sier Arne Thomassen.

Han etterlyser likevel en overbygning.

— De neste dagene trenger vi en setning eller et prosjekt vi virkelig kan selge ut til innbyggerne. «Det grønne skiftet» er et stikkord. Vi skulle hatt et slagord som virkelig viste hva vi kan få til, sier Thomassen.

Intensjonsavtalen og Fellesnemnda skal nå diskuteres i formannskapene. Lillesand skal ha ekstraordinært bystyre. 18. februar skal avtalen formelt vedtas som en intensjonsavtale. Deretter skal den ut til kommunestyrene som etter en omfattende prosess skal si ja eller nei til sammenslåing.

I Lillesand, Songdalen og Søgne er det allerede klart at det blir folkeavstemning i juni.