Rally Sørland-vinnerne Frank Tore Larsen (t.h.) og kartleser Torstein Eriksen dynket hverandre med sjampanje under lørdagens premiering på Torvet. Foto: Rune Stensland
Gulla Mandelid jubler som en av rundt 4000 tilskuere under publikumsetappen på Odderøya. Hun står sammen med Thomas S. Bakke (f.h.), Ingvill Mandelid og Jan Olaf Sørensen. Foto: Rune Stensland
Dette blinkskuddet av KAK-fører Vidar Nordbø er et av flere leserbilder som ble sendt til Fædrelandsvennen i helga. Flere kan du se på fvn.no. Foto: Sven David Hildebrandt

— Rally Sørland var kjempebra også med base i Mandal, men nå er nivået skrudd opp flere hakk. Norges beste rally er blitt enda bedre, konstaterer Larsen.

Lørdag kunne han juble i sjampanje for sin første sammenlagtseier i det tradisjonsrike billøpet. Rally Sørland har tidligere vært arrangert i Kristiansand fra 1952 til 1972, og så i Mandal fra 2003 til 2013. — Nå er løpet kommet «hjem» igjen. Det har vært en fantastisk fin stemning denne helga, og 4000 tilskuere på Odderøya er det bare EM-rundene i Norge som kan toppe, påpeker Larsen.

Han får støtte av en annen østlending, Anders Grøndal (30), som vant sin klasse for utrimmede firehjulsdrevne biler, og bare ble slått med 17 sekunder sammenlagt av Larsens topptrimmede Ford Fiesta.

— Rally Sørland har alltid vært mitt desiderte favorittløp i Norge. Veiene her er veldig krevende, og de har mye høyere standard enn VM-etappene jeg har kjørt i land som Portugal og Hellas. Atmosfæren, stemningen og folkelivet rundt Rally Sørland er det ingen NM-løp i Norge som kan matche, mener Grøndal.

Ønsker utvidet tilbud

Han mener arrangementet har potensial til å vokse seg enda større.

— Neste år håper jeg flere tar turen til start- og målområdet på Torvet. På Odderøya er det plass til enda flere, selv om 4000 er et bra antall. Og hvem vet, kanskje kan det bli en EM-runde på Sørlandet en gang?

Også Svein Frustøl (50), som ble beste lokale fører med en andreplass i klassen for trimmede firehjulsdrevne biler, og tredjemann totalt, ser nye muligheter:

— Odderøya beviste at den egner seg kjempebra til rallyløp. Her er det absolutt mulig å få til både sprintrally og bakkeløp i fremtiden.

Åpner for nye fartsetapper

Leder av sportskomiteen i arrangørklubben Kristiansand Automobilklubb, Per Tofteland (57), synes det er en spennende tanke, men som han sier smilende:

— Da må det bli andre enn meg som leder an. I natt sov jeg for første gang på 45 timer, og det var jeg ikke alene om blant arrangørene. Vi vil først og fremst konsentrere oss om å lage et enda bedre Rally Sørland i 2015, og kanskje legger vi noen av fartsprøvene øst for Kristiansand for å prøve noe nytt.

«Nytt» var også et ord som gikk igjen blant mange av publikummerne Fædrelandsvennen snakket med under lørdagens publikumsetappe på Odderøya.

Håper på tradisjon

— Jeg støtter opp om det jeg kan av spennende aktiviteter i byen. Jeg har ikke særlig greie på rally, men fart og spenning appellerer jo til oss mannfolk. Nå som det ikke lenger er Grand Prix-løp i sykkel eller verdensserie i sandvolleyball her, hadde det vært gøy om denne publikumsetappen kunne blitt en årlig tradisjon, sier Jan Olaf Sørensen (51).

En annen kristiansander, Gulla Mandelid (60), melder euforisk:

— Jeg er egentlig livredd for biler og høye hastigheter, men dette var overraskende gøy!

Søgnemann vant sekundthriller

Etter 14 mils kjøring skilte det bare 1,8 sekunder mellom klasse 10-vinner Vidar Nordbø fra Søgne og Søren Snartemo fra Konsmo.

— Veldig moro å ta seieren på hjemmebane. Bedre blir det ikke. Det var gøy å kjøre på Odderøya. Neste år håper jeg på to runder her, sier Nordbø.

Før løpet var det ventet at klasseieren for de nasjonale bilene med tohjulsdrift ville gå til sammenlagtleder Snartemo eller Jan Egil Halland fra NMK Nore og Uvdal. Begge slet fredag kveld, og verst ble det for Halland som måtte bryte med clutchproblemer.

— All ære til Vidar som vant. Jeg er fornøyd med å ha trygget ledelsen i sammendraget, sier Snartemo.

Med sine 83 poeng leder han nå med 29 poeng på Halland. Nordbø kjørte seg opp til fjerdeplass sammenlagt, og har 49 poeng.

PS! Det gjenstår nå tre av i alt sju NM-runder. For fullstendige resultater fra helga, sjekk rallysorland.no.