Elanoksen Cæsar forholdt seg rolig i stallen dagen etter at den stanget sjiraffen Melvin i hjel. Foto: Reidar Kollstad
Her stanger elanantilopen sjiraffen i buken. Sjiraffen døde senere av skadene den fikk. Foto: Tipser
Her stanger elanantilopen sjiraffen i buken. Sjiraffen døde senere av skadene den fikk. Foto: Tipser
Dyrepasserne som kom til stedet, prøvde å hjelpe sjiraffen. Men den fem år gamle sjiraffen døde før veterinæren fikk undersøkt den. Foto: Tipser

Det er klart etter et møte i dyreparkledelsen tirsdag formiddag.

— Den vil jo ikke se så fin ut med knotter på hornene. Men dette er det klassiske spørsmålet om man skal gå med redningsvest hele tida. Nå har hendelsen tross alt skjedd, og hvis vi føler det kan bidra til at det ikke skjer igjen, vil vi gjøre det, uttaler direktør Per Arnstein Aamot i Kristiansand Dyrepark til Fædrelandsvennen.

Her stanger elanantilopen sjiraffen i buken. Sjiraffen døde senere av skadene den fikk. Foto: Tipser

Det var ved 15-tiden 2. påskedag at elanoksen Cæsar stanget sjiraffen Melvin til døde. Dette skjedde etter at den langhalsede femåringen hadde satt fast hodet i gjerdet, hvorpå den ifølge vitner ble stående stille i 15-20 minutter.

Tok til tårene

20-30 gjester ble vitne til den dramatiske hendelsen i Dyreparken, og flere tok til tårene da utfallet ble som verst.

Den er jo stor og kraftig likevel, men det vil gjøre hornene butte.

Tirsdag går dyreparkens ansatte i gang med å utbedre gjerdet for å hindre at slike episoder kan skje igjen.

— En elanokse er stor og kraftig, og liker å bruke hornene sine. Den kan være voldsom, men vi har ikke sett noe unormalt med dens atferd tidligere, bedyrer Rolf-Arne Ølberg, faglig leder for dyreavdelingen.

Han sier de ikke vil legge noen skyld på Cæsar (8), eller straffe den på noen måte. Mye tyder på at sjiraffens sårbare posisjon har trigget det dyriske instinktet hos den storvokste antilopen.

Dyrene står inne— Sannsynligvis er årsaken at sjiraffen står fast og dermed er sårbar, men det finnes ikke noe manual for dette. Vanligvis har elanoksen respekt for sjiraffene, som kan sparke veldig kraftig fra seg ute på marken, forklarer veterinæren.

Han kommer til å lage noen knotter i epoxymateriale, som han så fester på de spisse hornene til Cæsar etter at den er bedøvet.

- Og da kan den ikke gjøre skade?

— Den er jo stor og kraftig likevel, men det vil gjøre hornene butte, svarer Ølberg.

Knottene vil bli festet i løpet av et par dager, og inntil da vil oksen stå isolert fra de andre dyrene.

Alle dyrene i avdelingen, inkludert Cæsar, står tirsdag på stallen, og vil trolig ikke slippes ut igjen før nærmere helgen, etter at gjerdet er utbedret.