LINDESNES: Tapsforskriften fastsetter at det ved hastigheter mellom 130 og 140 kilometer i en 80-sone, skal foretas inndragning av førerkortet for en periode på mellom åtte og 13 måneder. Bilføreren fra Rogaland (47), som ble tatt av UP med 139 kilometer i timen 21. juli, hadde i tillegg tre registrerte prikker.

Det gir automatisk tre måneder ekstra inndragning. Påtalemyndigheten mente at inndragningstiden skulle være 16 måneder.

Redusert inndragningstid

De to meddommerne, Tina Elisabeth Nilsen og Trond Rosfjord, stemte for at inndragningstiden skulle være 12 måneder.

Meddommerne fant at veistandarden på E 39 ved Fardal og at fartsovertredelsen skjedde ved en ellers aktsom forbikjøring, tilsier redusert inndragningstid.

Rettens leder, konstituert tingrettsdommer Erik Marthiniussen, stemte for 16 måneders inndragning. Retten var samlet enig om at fengselsstraffen for hastighetsoverskridelsen skal være ubetinget fengsel i 15 dager. Den domfelte rogalendingen mente at veistrekningen var slik at han "ble lurt opp i stry", og at infrastrukturen i området tilsa en mildere straff enn ellers ved fartsovertredelsen. Retten aksepterte ikke denne argumentasjonen i forhold til straffeutmålingen, men fant altså å tilgodese domfelte ved inndragningstidens lengde.

Anke uavklart

Politiadvokat Terje Kaddeberg Skaar var aktor i Lister tingrett da saken var til behandling. Skaar er onsdag formiddag ikke tilgjengelig for å kommentere om påtalemyndigheten vil anke den del av dommen som omfatter inndragningstiden. Distriktsleder i Utrykningspolitiet, Øystein Krogstad avslår å kommentere dommen.

— Det tilligger ikke oss i UP å kommentere avgjørelsene fra domstolene som i dette tilfellet, understreker Krogstad.

Utrykningspolitiet har blitt kritisert for de mange fartskontrollene som er holdt på E 39 ved Fardal. I løpet av sommeren og høsten er det beslaglagt cirka 60 førerkort på strekningen basert på de tall som er oppgitt til Fædrelandsvennen etter kontrollene på stedet.

Endret kurs

Krogstad har tidligere uttalt til Fædrelandsvennen at UP den siste tiden har endret kurs og går nå i økende grad etter de som kjører så fort at førekortet ryker.

— Det er nok en medvirkende årsak til at flere har mistet førekortet i år. Jeg er ikke i tvil om at de som kjører så fort at førerkortet ryker er potensielle ulykkessjåfører.

Foto: Arkivfoto

Jeg har klokkertro på at en del av dem vi luker ut, ville ha kommet ut for en ulykke. Men jeg hadde ikke trodd at vi skulle komme opp i slike tall, selv om vi nå har fokusert mer på råkjørerne, sa UP-sjefen til Fædrelandsvennen i august.