— Jeg satt faktisk på sentralstyremøte sammen med Jonas da e-posten fra Djupedal tikket inn. Vi syntes begge det var veldig hyggelig, sier Ap-leder i Aust-Agder, Jon Rolf Næss til Fædrelandsvennen.

For også Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Raymond Johansen fikk mailen der den nåværende fylkesmannen i Aust-Agder varsler at han bytter parti.

- Øystein Djupedal har vært en viktig politiker for oss, sier SVs nestleder Bård Vegar Solhjell. Foto: Gr tt, Vegard Wivestad

Årsaken til Djupedals brudd med SV er frustrasjon over det han mener er partiets maktvegring. Dråpen som fikk begeret til å flyte over, var at SV ikke ville være med på forliket om å ta i mot 8000 flyktninger fra Syria.— At partiet valgte å stå utenfor forliket, og når vi ser hva partiet ellers sier i resolusjoner og politisk arbeid, viser at dagens SV dessverre er irrelevant, sier Djupedal til Agderposten.

— Det er leit at han melder seg ut, men jeg respekterer valget, sier SVs nestleder Bård Vegar Solhjell til Fædrelandsvennen.

Rød-grønn strateg

— Øystein Djupedal har vært en viktig politiker for oss, blant annet som en av strategene bak den rødgrønne regjeringen, og jeg ønsker å takke ham for den innsatsen, sier SV-toppen, som slett ikke er enig i Djupedals analyse av Syria-saken:

— Vi synes vi bidro godt, men resultatet kunne ha blitt bedre. Blant annet reagerte vi på at flere flyktninger skulle finansieres ved å kutte i bistand, sier han.

At partiet har maktvegring, avviser han:

— Vi er minst like maktsøkende som da vi satt i regjering, men nå har vi lav oppslutning og sitter i opposisjon, sier Solhjell.

— Tror du Djupedals utmeldelse vil ha en symboleffekt som forsterker fallet på meningsmålingene?

— Uavhengig av konsekvensene vil jeg si det er leit at han melder seg ut, sier Solhjell.

- Jeg blir jo litt stolt over at han velger å komme til oss, sier Jon Rolf Næss, leder av Aust-Agder Ap. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Men i Arbeiderpartiet er de glade:— Jeg blir jo litt stolt over at han velger å komme til oss, sier Næss - som enda ikke har rukket å prate politikk med sin nye partifelle.

Stortingsvalg 2017

— Men det er klart at han med sin enorme politiske erfaring både som statsråd og stortingsrepresentant er en ressurs det er nærliggende å bruke. Så jeg vil nok ta en telefon og be om en politisk prat, sier Næss.

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter fra Arendal er også fornøyd:

— Han er en meget dyktig fyr som jeg ønsker hjertelig velkommen. Jeg håper han med sin brede og tunge kompetanse vil bidra til partiet, men det blir jo helt opp til ham selv.

— Hva om han utfordrer deg på stortingslisten i 2017?

- Han er en meget dyktig fyr som jeg ønsker hjertelig velkommen, sier stortingsrepresentant Freddy de Ruiter. Foto: Siv Dolmen

— Jeg driver ikke med nominasjoner i avisen, sier de Ruiter, og ønsker ikke nå å si om han selv vil ta fire nye år.- Men det jeg kan si er at Djupedal selvfølgelig vil være en meget god stortingskandidat i likhet med flere andre, understreker han.

Djupedal selv åpner ikke for et umiddelbart comeback:

— Jeg har min politiske karriere bak meg, sier han til Agderposten.

Til Fædrelandsvennen ønsker ikke Djupedal å uttale seg i det hele tatt:

«God dag. Jeg har sagt det jeg ønsker å si. Han en god dag.« , skriver han i en sms.