Frode Stokkeland viser ynglekassene som brukes til å senke hummeryngel i sjøen. Før ble yngel drysset ut, men da ble de spist før de nådde bunnen. I bakgrunnen på utsiden av Mæbøfjorden sees området som nå blir privat hummerområde. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— En gledens dag for Flekkerøys hummerentusiaster. Veldig moro at vi fikk tillatelsen enstemmig av fylkesutvalget i Vest-Agder, sier Frode Stokkeland i Flekkerøy Hummer SA.

Enerett

Samvirkelaget har solgt 186 andeler i det nesten seks kvadratkilometer store området sørvest av Oksøy. Her får nå andelshaverne enerett til hummerfiske de neste ti årene.

Hver andelseier får lov å sette fem teiner og ta 20 hummer hvert år når hummerfisket starter 1. oktober.

50-60 andeler gir utvidede rettigheter. Eierne av disse kan fiske fra 1. mai. De kan også i samarbeid med lokale fiskere ta med turister ut på hummerfiske.

— Om fem-seks år håper vi å skape en ny næring. Først da kan vi begynne å fange. Vårt hummer-område kan skape arbeid for noen fiskere, pluss at vi kan få til et nytt turistfiske, sier Frode Stokkeland.Som laksefiske i elvene, mener han det er noe eksklusivt over hummerfiske, og at det kan trekke turister.

Stokkeland møtte Fædrelandsvennen på brygga sammen med Thor Frithjof Richardsen, Robert Tønnessen og Gunnar Martinsen tirsdag kveld. Alle er styremedlemmer i Flekkerøy Hummer.

— Mange yrkesfiskere har vært imot at et havområde privatiseres. Jeg er selv yrkesfisker. Dette hummerprosjektet gir nye muligheter, som er verd å prøve, sier Richardsen.

— Hele ideen vår er å øke hummerbestanden og gjennom samvirkelag skape muligheter for alle. Vi stenger ingen ute. Hovedfokus er at flere skal få hummer, sier Stokkeland.

Flaggdag

Fylkesutvalget sa enstemmig ja til havbeite-konsesjonen tirsdag. Flekkerøy Hummer får rettighetene til et cirka seks kvadratkilometer stort område sørvest av Oksøy, like utenfor Flekkerøy.

— Jeg mener 3. juni må bli ny flaggdag på øya, sier styreleder i selskapet, Bård Georg Karlsen.

Om tre-fire uker starter utsettingen av yngel. Flekkerøy Hummer fisket 103 rognhummer for to år siden og 71 i fjor. Disse er plassert i klekkeri på Tjeldbergodden i Møre og Romsdal.

— Vi regner med å sette ut 30.000 yngel i sommer. Rognhummerne skal også ned igjen i dypet. Til høsten skal vi fange nye. Neste år øker vi antallet utsetting. Vi har rett til å sette ut 400.000 yngel, forteller Stokkeland.

Han og de andre presiserer at ti prosent av yngelen skal settes utenfor konsesjonsområdet. Dette er et krav fra myndighetene.

Omstridt

Det omstride hummerprosjektet har vært planlagt et par-tre år. Yrkesfiskernes organisasjoner har unisont protestert mot det de mener er privatisering av havet. Flere på Flekkerøy har også vært kritiske til å gi noen få et privat område for hummerfiske.

— I sluttfasen var alle høringsinstanser, unntatt fiskerne, positive. Nå skal vi forsøke i ti år og se om dette er liv laga, forteller Stokkeland.

— «Worst case» er egentlig bare at det blir flere hummer i sjøen, sier Gunnar Martinsen.

Fornøyd fylkesordfører

Fylkesordfører Terje Damman (H) kaller Flekkerøy Hummers planer for en "spennende, ny nisje".

— Ingen fagmyndigheter har problematisert at et lite havstykke avsettes til havbeite for hummer for selskapet Flekkerøy Hummer. I fylkesutvalget var vi alle positive. Dette kan utvikle seg til en fin, ny næring, sier fylkesordføreren.

Han tror fiskere på Flekkerøy kan få en viktig tilleggsinntekt og han viser til en mulig ny nisje innen turismen.

— Hummer kryper jo rundt. Den vil også vandre ut av området som nå delvis privatiseres. Sånn sett vil dette komme alle til gode. Det er ikke noe negativt at hummerbestanden øker, sier Damman.

Han roser initiativtakerne for spennende planer, og sier det nå gis en tiårs-rett til havområdet. Han synes det virkelig er forsøket verd.