— Båten skal nå være et seilende museumsskip og kommer også til å delta på diverse tokt i kystkulturhistoriske sammenhenger, sier direktør ved Lindesnes fyrmuseum Jo van der Eyden.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Fyrmuseet har nettopp overtatt det tidligere fyrforsyningsskipet som denne uka ligger fortøyd ved Lindesnes Havhotell. Søndag er det åpent skip.

Det skjer altså under kystens dag er en nasjonal markering hvor målet er å sette et positivt fokus på kysten og dens næringer.

Forsyningsskip

Oksøy ble bygget i 1962. Den ble brukt som forsyningsskip og til vedlikehold av fyr, lykter og merker langs kysten. Båten var opprinnelig registrert som tankskip for å kunne frakte parafin og gass til de mange lyktene langs leia.

Etter hvert som de fleste fyrlyktene ble bygget om til solcelledrift og fyrstasjonene ble automatisert ble skipet overflødig og tatt ut av drift høsten 1996.

— I juli skal skipet delta på Forbundet Kystens landsstevne i Bjørvika i Oslo. I 2014 er landsstevnet viet feiringen av 200-årsjubileet for Norges grunnlov. En stor del av stevnets innhold skal ha fokus på den viktige betydningen båten og kysten har hatt å si for byggingen av Norge som nasjon, sier Eyden.

Aktiviteter

På Lindesnes fyr blir det ellers aktiviteter i havna søndag. Kokk Lene Fjeldskår fra Jentan på Båly vil traktere grillen og sørge for smaksprøver av fisk grillet i sukkertare.

Zoe Christiansen fra «Fremtidens mat» vant nettopp «Local Eat Award» sin kåring av innovativt og bærekraftig arbeid. Søndag blir hun å treffe på Lindesnes fyr med et kåseri og demonstrerende workshop i Fjellhallen.