Leder i Vest-Agder Høyre, Harald Furre ga Jan Tore Sanner ei isoporkasse med en levende hummer i. -Dette er min nye tradisjon som fylkesleder. Vi har gitt nok blomster og vin til statsråder, sa han. Foto: Erling S. Hægeland

— Det er på tide å vise lokalt lederskap. Vi har gitt utredningsmidler til Trøndelagskommuner, til Valdres-regionen, til Gudbrandsdalen, til Nord-Hordaland og flere lokale politikere over hele landet er i gang med å tegne det nye kommunekartet, sa Sanner på et medlemsmøte på Høyres Hus tirsdag.

Foreløpig har ingen kommuner i vår landsdel kommet så langt at de har fått statlige midler til å utrede konkrete sammenslåinger. Sanner mener det bare er å komme på offensiven.

Fylkesgrensen

På møtet snakket flere om fylkeskommunen og fylkesgrensen. Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen mente at fylkeskommunen må bort før man kan snakke fornuftig om kommunesammenslåing og de nye kommunenes oppgaver.

— Hvis dere lokalt ser behov for å gjøre noe med fylkesgrensen, eller ser at nye kommuner må lages på tvers av fylkesgrensen, er dere hjertelig velkommen. Men jeg vil ikke ta initiativ der, svarte Sanner.

Han minner samtidig om at regjeringen ikke har flertall for å fjerne fylkeskommunen.

— Alt kan bli så komplisert og henge sammen med så mye at vi ikke får noe gjort. Derfor begynner vi med kommunene, selve grunnmuren, sa Sanner og fortsatte:

— Det må skapes robuste kommuner som kan håndtere et stadig mer komplisert tjenestetilbud, og som også kan gjøre det om 20- 30 år. Hva er utfordringene deres? Hva trengs? Poenget er tjenestene til befolkningen og mer lokaldemokrati. Nå må dere gå sammen lokalt og finne ut hva dere vil.

Mer makt lokalt

— Hvordan blir det mer demokrati av lenger vei til rådhuset?

— Det finnes norske kommuner som deltar i over 70 interkommunale samarbeid eller selskaper. De siste 20 årene har vi fått mer interkommunalt samarbeid og mer statlig styring. Det vil si mindre lokaldemokrati. Det kan godt være veien til det nye rådhuset blir lenger. Men det blir mer lokal makt på det rådhuset, mener Sanner.

Han snakket mye om at hver kommune i en vekstregion ikke kan fortsette med å planlegge boligområder, næringsområder og forvalte areal hver for seg. Det må tenkes helhet.

— Sier du nå egentlig storkommunen Kristiansand?

— Nei, kartet må dere tegne selv. Ofte er det stor motstand mot den store byen fra kommunene rundt. Ofte kan det naturlige bli at kommuner rundt byen går sammen - i alle fall er det sånn i mitt eget fylke Akershus. Igjen: Det må vises lokalt lederskap, og dere må lokalt finne dette ut, svarer Sanner.

Tror han slipper tvang

— Men til slutt må du tvinge?

— Jeg tror faktisk ikke det. Denne saken er mer enn moden. Kommunene har ansvar for de mest sårbare gruppene, og veldig mye av velferden. Det ansvaret ser lokalpolitikerne, sier Sanner.

Varaordfører i Evje og Hornnes, Finn-Bjørn Rørvik vil ha fart og spurte Sanner om 2015 er siste lokalvalg med dagens kommuner.

— Ja, men jeg håper og tror at noen allerede i 2015 har kommunevalg innenfor nye grenser, svarte statsråden.

- Nei, vi er ikke sene

Lillesand-ordfører Arne Thomassen (H) mener Agder ikke er for defensive og sene om kommunesammenslåinger.

— Vi snakker masse for tiden, men venter på at regjeringen i mai skal si mer om hva de nye kommunene skal stelle med, sier Thomassen.

Selv har han invitert Iveland- og Birkenesordføreren til kaffemøte neste uke - for å drøse om Lillesand, Birkenes og Ivelands fremtid.

— Jeg sier ikke at vi tre skal gå sammen, men heller ikke at vi ikke skal. Vi må se på muligheter, sier Thomassen.

— Da ser altså du andre veier enn til Kristiansand?

— Storkommunen tror jeg ikke på, rett og slett fordi befolkningen frykter den. Jeg tror mye mer på at kommuner rundt Kristiansand går sammen, sier Thomassen.

— Og vi må ikke begynne med en fylkesgrensedebatt. Den må komme som en naturlig konsekvens, sier Thomassen.