— Det var mitt initiativ, og det gir meg en sjelden mulighet til å løpe på hjemmebane som jeg er glad i. Jeg håper ikke folk forventer at jeg skal sette norsk rekord, men jeg kan love at jeg skal yte mitt beste. Og hvis folk støtter meg, kan de hjelpe meg til å få en god følelse inn mot 800 meter-turneen som er like rundt hjørnet, sier Trine Mjåland.

Og så håper jeg å bidra til at flere får opp øynene for friidrett

Fjorårets semifinalist på 800 meter i Zürich-EM, blir det største trekkplasteret. Men for dem som setter pris på friidrett på høyt nasjonalt nivå, kan de også se fram til en 800 meterduell mellom Sørlandets tre beste mellomdistanseløpere på herresiden. 1500-spesialistene Erik Udø Pedersen fra Mandal og Hans Kristian Fløystad fra Grimstad skal forsøke seg mot 800-spesialist Håkon Mushom fra Lyngdal.

Seks jenter på 400 meter

Trine Mjåland får trolig sterkest konkurranse fra Grimstad-jenta Karoline Daland og Malin Edland fra Larvik, skjønt 17-åringene skal være sjanseløse selv om det bare handler om 400 meter. I tillegg stiller KIF-jentene Amalie Sæthen og Tina Helen Bergem samt Ivelands Emilie Berge. Dessverre er Benedicte Hauge, som kunne gitt Mjåland god kamp, forhindret fra å delta.— Men folk skal få se at jeg angriper, selv om jeg må styre løpet selv. Og så håper jeg å bidra til at flere får opp øynene for friidrett, sier 24-åringen.

Hun har allerede sesongåpnet på 1500 meter da hun satte ny pers i Lyngdal med 4.31,98. Og i vind og regn i Grimstad forrige helg, løp hun inn til 55,20 på 400 meter og 12.35 på 100 meter. Persene hennes er 53,97 og 12,01. ## Bedret kondisjonen

— Hun er neppe i form til å sette pers, men hvis det blir greie forhold, bør hun i alle fall komme godt ned på 54-tallet, sier treneren hennes, Jon Fjeld.

jeg kommer ikke til VM ved å løpe fort i Terrengkarusellen.

Han forteller at alt nærmest har gått på skinner i oppkjøringen, og gjennom flere løp i Terrengkarusellen har hun bevist at hun har forbedret kondisjonen betraktelig.

— Det er ingen tvil om at jeg har hevet meg kondisjonsmessig, men jeg kommer ikke til VM ved å løpe fort i Terrengkarusellen. Men jeg kjenner at det går mye lettere, og at jeg restituerer meg mye raskere, sier KIF-jenta.

- Bedre rustet til 2,00 i år

For å komme til VM i Beijing, må hun løpe under 2.01,00 på 800 meter. Persen hennes er 2.02,40. — Jeg står mye bedre rustet til å løpe på 2,00 i år enn i fjor, men det betyr ikke nødvendigvis at jeg får det ut i år. I motsetning til i fjor, da jeg hadde et stort press om å klare EM-kravet, har jeg lave skuldre i forhold til VM. Jeg vet at det er ikke så mye som skal til før jeg klarer det, men målet mitt i år er å løpe under 2.01,55. Det er ei tid som klinger veldig bra, og den er nesten ett sekund bedre enn i persen min, sier Mjåland, som sesongdebuterer på 800 meter i Belgia neste helg.

— Målet er at hun skal stabilisere seg på et høyere nivå i år, og får hun til to-tre løp på 2.02, kan hun fort også klare VM-kravet. Men det er ikke det som er målet, sier Jon Fjeld.

- Viktigst å vinne prestisjeduellen

På herresiden ligger det an til et durabelig oppgjør på 800 meter mellom sørlendinger som alle har vunnet NM-gull på senior. Håkon Mushom, Erik Udø Pedersen og Hans Kristian Fløystad har ifølge førstnevnte aldri før møtt hverandre i samme duell før.

I helga blir det viktigste å vinne prestisjeduellen

Håkon Mushom fra Lyngdal.

— Det betyr enormt mye å vinne. Jeg trener veldig mye med Erik, og kommer til å få høre det i lang tid dersom jeg ikke slår ham, sier Mushom - som perset med 1.48,37 i fjor.I år er målet å løpe på 1.47-tallet - og deltakelse til U23-EM. Kravet dit er 1.49,5. — Hvis jeg klarer kravet på Stadion allerede nå, blir jeg veldig fornøyd. Men det er nok mer realistisk i et større felt med hare på Hamar neste helg. I helga blir det viktigste å vinne prestisjeduellen, understreker Mushom.

— Den som kommer først ut av siste sving, vinner. De er alle kjent for å aldri gi seg på oppløpet, sier Finn Kollstad.