— Dette er bare forferdelig festlig. Nå har vi en svanemerket bil, sier en lattermild Anette Andreassen til Fædrelandsvennen.

Det var Tvedestrandsposten som først omtalte den uvanlige hendelsen som skjedde onsdag. Andreassen var på møtet, og det var mannen som var hjemme da tv-tittingen ble avbrutt av et voldsomt smell.

Pulverisert

— Da jeg hørte smellet gikk jeg bort til et vindu og så at det hadde skjedd noe på biltaket. Da jeg så svanen som satt på bakken tenkte jeg, er dette virkelig mulig? Sier Reidar Gregersen.

Svanen reiste seg og vagget ned mot sjøen. Da Gregersen kom ut så han de enorme skadene.

— Panoramavinduet som dekker to tredeler av taket var bulket og pulverisert, på metalldelen var det også en bulk. Svanen har nok tatt seg ned på panseret og skrapt en del der, og det er en bulk i den ene døra, hvor den antakeligvis har flakset med vingene, forklarer Gregersen.

Utrolig historie

Han sendte en sms til kona hvor han skrev: «Ring meg. Det er ikke noe alvorlig, men viktig». Etter en times tid så hun meldingen, og ringte hjem.

— Jeg begynte å le, og sa, hæ, en svane? Det er en utrolig historie. At man kolliderer med elg og rådyr er jo vanlig, men at en stor fugl kolliderer med en stillestående bil har jeg aldri hørt om, sier Anette Andreassen.

Svanen har sannsynligvis truffet en høyspentledning rundt 15 meter over bakken, og deiset på skrå ned i taket på bilen. Gregersen kontaktet viltnemda for å få reduksjon i egenandelen, og forsikringsselskapet rett etter hendelsen.

Garasjen

— De skjønte ikke hva jeg snakket om. Hadde det vært 1. april måtte jeg nok ringt dagen etterpå. Da jeg fikk forklart det ordentlig, begynte de også å le. Men det er ganske utrolig at av tusenvis av kvadratmeter, så skal den treffe biltaket, sier Gregersen.

Bilen som er en Nissan Qashqai, står nå på verksted. I tillegg til bulkene, er den full av glasskår og kloremerker. Etter den utrolige hendelsen, vil paret nå alltid sette bilen i garasjen.

— Det kan du være trygg på. Vi har to biler, og vi diskuterte hvilken bil kona skulle ta til møtet. Hadde hun tatt den andre bilen, hadde nok svanen bommet, sier Gregersen.

De bor rett ved sjøen, og har god utsikt til Kilen hvor to svanepar har et fast rede på en liten holme. Sannsynligvis er det en av disse som fikk ekstra høyspenn på vingene denne uka. Gregersen så etter svanen så lenge det var lyst ute den kvelden, og da så den uskadet ut.

Hjelm

— Heldigvis ser det ut som den ikke har noen skader, den svømte rundt i sjøen, forteller Gregersen.

Når hverken fugl eller mennesker ble skadet, er det for paret nå bare blitt en god historie.

— Det er jo bare vittigheter. Vi har fått masse kommentarer på Facebook og på telefon, sier Andreassen.

— Har dere fått et litt annet forhold til svaner etter dette?

— Nå beveger jeg meg ikke ut uten hjelm, sier Reidar Gregersen.