— Situasjonen er spent i Ukraina, så det er jo litt skummelt. Barna mine håper at jeg ikke blir sendt til de farligste stedene, sier Ingebjørg Godskesen (Frp), stortingsrepresentant for Aust-Agder.

Hun skal være valgobservatør for Europarådet under det kommende presidentvalget i Ukraina. 1000 observatører fra ulike organisasjoner skal være til stede under valget, deriblant 40 observatører fra Europarådet. Der skal de avdekke mulig juks og korrupsjon. Godskesen reiser snart til Ukraina for et forberedende møte med statslederne.

— Vi skal blant annet snakke med presidentkandidater eller deres stedfortredere. Vi skal også snakke med ulike organisasjoner om menneskerettigheter, forklarer hun.

— Oppfordrer dere presidentkandidatene til å være ærlige og redelige under valget?

— Vi forteller dem om hvordan valgene foregår i våre land, og dermed hvordan vi mener ting bør gå for seg.

Under valget skal observatører reise rundt i landet, for å sjekke at alt går riktig for seg. I mars var Godskesen observatør under valget i Serbia. Da kontrollerte hun 29 stemmesteder.

— Alt var i den skjønneste orden, påpeker politikeren, som nevner at det i Serbia ses på korrupsjon at en fagforening gir pengestøtte til et politisk parti.

— Det var en aha-opplevelse, sier Godskesen.