— Safen lå i jernhaugen og jeg bestemte meg for å åpne den med gravemaskinen. Det tok kanskje ti minutter, forteller John Erik Tveitdal til Fædrelandsvennen.

Telefonen har ringt i ett siden han først fortalte hva han fant til VG. Mange er interessert i den utrolige historien.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Åpnet med gravemaskin

Maskinfører John Erik Tveitdal ville bare se om han klarte å åpne safen. Han fikk hakeslepp da han fant 118 000 kroner inni den. Foto: Hans Ole Heen

Det var helt på slutten av arbeidsdagen, før en langhelg, da maskinføreren ved Norsk Gjenvinning i Arendal bestemte seg for å åpne pengeskapet som var blitt kastet på dynga.— Jeg kjedet meg litt og ville bare se om jeg fikk det til. Jeg slo ned døra, hakka i den og fikk etter hvert hull på betongen. Da slo temperamentet inn og jeg brøt opp døra, forteller han.

Ut av safen datt det en pose. På det sto det at det lå 44 000 kroner inni.

— Da så jeg resten av posene og samlet dem sammen. Til slutt talte jeg 118 000 kroner. Jeg husker ikke helt hva jeg tenkte. Jeg fikk bare hakeslepp, forteller 22-åringen.

- Var veldig positive

Ifølge sjefen hans, Hans Ole Heen, hadde safen blitt hevet i en konteiner før den kom til gjenvinningsanlegget. Selv har han vært i gjenvinningsbransjen siden 1982 og håndtert både sølvtøy og gullsmykker før.

Men safer som leveres, er vanligvis åpnet først, og dermed også tomme.

— Vi så hvor pengene kom fra og fikk sporet opp de rettmessige eierne. De var veldig positive da vi tok kontakt, for å si det sånn. Og etter at jeg sa beløpet, kom de temmelig fort, forteller Heen.

Eierne ønsker ikke å uttale seg til media om saken.

— Men det er jo en fin påskehistorie, sier Heen.

Fikk ikke finnerlønn

Tveitdal, derimot, rakk å drømme om både tur til Syden og jacuzzi før pengene ble levert tilbake.

— Det kunne blitt noen ganske gode fester med de pengene også. Men jeg har ikke hørt noe mer om det og ikke fått noe finnerlønn, sier han.

Utover å vinne 1000 kroner i Flax-lodd en gang har han aldri opplevd lignende. I løpet av fem år på gjenvinningsstasjonen har han aldri funnet en safe her før.

— Det var dermed også den første jeg åpnet slik. Men jeg kommer til å gjøre det samme med hver eneste safe vi får inn fra nå av!