26. januar starter den omfattende økonomiske straffesaken i Kristiansand tingrett. På tiltalebenken sitter en 44-åring som står bak en rekke eiendomsselskaper i Kristiansand. Verken han eller en medtiltalt ufør bilmekaniker (68) erkjenner straffskyld.

Saken startet med et bokettersyn i et av selskapene til 44-åringen. Resultatet av etterforskningen er to tiltaler om grov utroskap, grovt bedrageri og flere brudd på bokførings— og likningsloven.

Opplegg for å slippe skatt

Fra 2007 til 2009 skal 68-åringen ha utstedt fakturaer for til sammen 2,1 millioner kroner til to av 44-åringens eiendomsselskaper. Men tjenestene fakturaene gjaldt ble aldri utført. Påtalemyndigheten mener de var del av et opplegg for at 44-åringen skulle unngå å betale det han ville blitt skyldig i skattetrekk og arbeidsgiveravgift.

— Faktureringen gir inntrykk av at hans selskap er kjøper av arbeidskraft fra et annet selskap og altså ikke selv er direkte arbeidsgiver, sier politiadvokat Hilde Almåsstø til Fædrelandsvennen.

44-åringen var eneste ansatt i selskapene.

På bakgrunn av de fiktive fakturaene, innberettet et av selskapene inngående merverdiavgift og fikk tilbake 160.000 kroner. Utover dette er det ikke anslått i tiltalen hvor mye som skal være unndratt fra beskatning.

— Beløpet er del av et større regnestykke som må bevisføres nærmere, sier Almåsstø.

Hun sier fiktive fakturaer en vanlig metode for å slippe skatter og avgifter.

Svindlet Nav

Opplegget til kristiansanderne ble oppdaget høsten 2009. — Saken har tatt lang tid blant annet fordi vi har ventet på saksbehandling og bistand fra andre etater, men også på grunn av omfanget av saker på økoteamet i politiet. Konsekvensen blir mildere straffeforslag, sier Almåsstø.

I perioden 68-åringen skal ha bidratt til den økonomiske triksingen, fikk han uførepensjon fra Nav. For dette er han nå tiltalt for grovt bedrageri. Påtalemyndigheten mener han fra 2006 og sju år fram i tid svindlet til seg 1,5 millioner kroner fra Nav Kristiansand.

Han skal ha løyet om sin arbeidsevne og arbeidet han utførte gjennom sin uregistrerte bilmekanikervirksomhet, og er også tiltalt for falsk forklaring og for brudd på bokføringsloven og likningsloven.

Gikk glipp av 6,2 mill.

44-åringen er alene tiltalt for grov økonomisk utroskap mot et eiendomsselskap han kontrollerer sammen med familiemedlemmer. Selskapet skal ha gått glipp av 6,2 millioner kroner gjennom kjøp og senere salg av en eiendom i Lillesand.

Tre år etter at selskapet kjøpte eiendommen, solgte 44-åringen den til seg selv privat for 754.000 kroner. Påtalemyndigheten mener verdien da var rundt sju millioner kroner.

— Poenget er at eiendommen i mellomtiden hadde hatt en betydelig verdistigning, gjennom påkostninger og bruksendring, som ikke kom selskapet til gode når den ble solgt til opprinnelig kostpris, sier Almåsstø.

Påtalemyndigheten mener han lånte en million kroner av selskapet som midlertidig oppgjør for eiendommen, og ellers belastet selskapet for diverse kostnader i tilknytning til eiendommen.

Forsvarer for 44-åringen, Knut Henning Larsen, ønsker ikke å kommentere saken. Heller ikke Erik Glad Balchen, som forsvarer 68-åringen. vil si noe før saken starter.