— Nå går saken videre til kommunestyret. Jeg regner med det blir litt mer debatt da, sier leder for tjenesteutvalget, Eva Aabel Retterholt (Sp) til Fædrelandsvennen.

Dersom kommunestyret fatter samme vedtak blir Birkenes en tobakksfri kommune fra 1. juli 2014. Det innebærer at de ansatte ikke vil kunne røyke i arbeidstiden.

Forbyr ikke snus

Under debatten i tjenesteutvalget ble det stilt spørsmål ved om lovverket tillater å forby snus på samme måte som røyk.

— Forbudet gjelder kun røyk. Vi kan ikke innføre et forbud mot noe som vi ikke har lov til å forby. Det har vi vært klar over hele tiden. Men vi ønsker å inkludere de som snuser, slik at også disse kan få hjelp til å slutte. Derfor har vi fremmet et prinsippvedtak om at Birkenes skal bli en tobakksfri kommune, sier helse- og velferdsleder i Birkenes kommune, Anne Stapnes, til Fædrelandsvennen.

Hun fremhever at vedtaket vil kunne få positive effekter utover det rent helsemessige.

— Svenske undersøkelser viser at røykeslutt bidrar til redusert sykefravær. Dette vil dermed kunne gi oss bedre tilgang på arbeidskraft i et lengre perspektiv, sier Stapnes.

Tobakkspoliti?

Olav Vehusheia i Høyre var bekymret for at forbudet blir vanskelig å håndheve.

— Jeg frykter at dette kun blir en papirparagraf. Skal vi ha et tobakkspoliti som sjekker om folk røyker eller snuser, spurte Vehusheia.

Ifølge Stapnes har administrasjonen ennå ikke diskutert mulige sanksjoner. Overfor Fædrelandsvennen gjør hun det klart at kommunen ikke kan drive noen form for overvåkning.

— Det vil bryte med arbeidsmiljøloven. Vi ønsker å gjøre dette i dialog med de ansatte. Nå har vi sendt ut en spørreundersøkelse til samtlige ansatte. Når vi har fått svar på den vet vi mer om hvordan vi skal gjøre dette, sier Stapnes.

Støtte hos ansatte

I undersøkelsen blir de ansatte spurt om de røyker eller snuser og om de ønsker hjelp til å slutte. Birkenes kommune har rundt 465 ansatte, fordelt på et sykehjem, fire skoler, fem barnehager og kommuneadministrasjonen. Ifølge Stapnes har 130 allerede svart.

Dersom vedtaket blir vedtatt vil ingen av disse ha anledning til å ta røykepauser i arbeidstiden. Ifølge Stapnes har tiltaket blitt diskutert i kommunens arbeidsmiljøutvalg, som har uttalt seg positivt.

— Jeg regner med at det foreligger resultater fra denne undersøkelsen før saken kommer til kommunestyret. Slik at vi vet mer om reaksjoner fra de ansatte, sa Olav Vehusheia, som i likhet med de andre medlemmene i tjenesteutvalget stemte for forbudet.

Spørreundersøkelsen skal etter planen følges opp med kurs til de som ønsker å slutte å røyke eller snuse.

Vedtatt i flere kommuner

Birkenes er ikke den første kommunen som innfører røykeforbud. Levanger kommune traff allerede i 2003 vedtak om å nekte sine ansatte å røyke i arbeidstiden og på kommunenes eiendommer. Siden har flere andre norske kommuner fulgt etter.

I Agder vedtok Marnardal i fjor å være en røykfri kommune fra 1. januar 2014. I løpet av kort tid skal også Lillesand kommune diskutere et tilsvarende forbud som i Birkenes.