— Genialt! Det er helt genialt, jubler Harald Sødal (KrF). Og det er rett og slett sitt eget forslag han jubler over. For som leder av kommunens navnekomité har han sammen med Ernst Håkon Jahr (Ap) og Helene H. Knudsen (H) spadd opp et knippe kvinner som er totalt ukjente for den alminnelige offentlighet.

Disse vil han hedre ved å sette navnene deres på åtte møterom i det nye Rådhuskvartalet som åpner i februar.

— Dette er pionérkvinner som historien har glemt. Jo mer jeg har arbeidet med saken, jo mer overbevist er jeg om at forslaget er virkelig genialt, presiserer Sødal.

Det nye forslaget vil i formannskapet onsdag bli stilt opp mot innstillingen fra kulturdirektør Stein Tore Sorthe som vil bruke følgende kunstnernavn på møterommene: Henrik Wergeland, Camilla Collett, Vilhelm Krag, Jens Bjørneboe, Kirsten Flagstad, Ellen Isefjær, Kjell Mardon Gunvaldsen og Else Marie Jakobsen.

I historiens mørke

Tekstilkunstner Else Marie Jakobsen er den eneste som har "overlevd" i motforslaget til navnekomiteen. De øvrige sju er Anna Jensen, Karen Biltzing, Gerda Ring, Antonette Braarvik, Mathilde Henriksen, Henriette Bie Lorentzen og Anna Jakobsen.

Skuespiller Gerda Ring og motstandskvinnen Henriette Bie Lorentzen vil nok være kjent for den eldre garde, mens de øvrige er godt skjult av historiens mørke. Ja, tjenestejenta Anna Jakobsen ligger endatil begravd så langt borte som i Kina, der hun i 1866 ble en av de to første norske misjonærene. Og akkurat det er grunnen til at Sødal & co har hentet henne fram:— Alle disse kvinnene var pionerer på et eller annet felt i sin tid. Ved å hente dem fram, sikrer vi et verdig og permanent minne av hundreårsjubileet for kvinners stemmerett, sier Sødal til Fædrelandsvennen.

Navnesetting av kommunale møterom i rådhuskvartalets underetasje er strengt tatt ikke en politisk sak, men bystyret vedtok høsten 2012 at navnekomiteen skulle involveres. Og komiteen ga i sin tur ga råd om at saken burde sendes til formannskapet.

Vakte mishag

Men da saken kom til formannskapet i desember, vakte rådmannens innstilling mishag hos nettopp navnekomiteen.

— En blanding av kulturkjendiser og totalt ukjente, sier Sødal om kulturdirektør Sorthes forslag, og plasserer skuespiller og instruktør Ellen Isefjær i sistnevnte kategori.

— Og hvorfor velge Kjell Mardon Gunvaldsen framfor Dagfinn Kjølsrud? Det virker nokså tilfeldig, mener Sødal.

Navnekomiteen har lagt ned et betydelig arbeid for å finne fram til pionerkvinner de mener bør sikres permanent plass i lokalhistorien:— Ja, ta nå Anna Jensen, for eksempel, sier Sødal, og sikter én av sju kvinner som ble valgt inn i Kristiansand bystyre i 1901 - 12 år før kvinnene fikk stemmerett.

— Det har vært forsket svært lite på disse, og det er for galt at de skal bli glemt, sier han. Og politisk gjennomslag regner han med:

— Ja, dette blir enstemmig vedtatt, spår Sødal.

Savner Kirsten Flagstad

— Jeg hadde nok foretrukket at Kirsten Flagstad var med.

Det sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe som nå blir valset over av navnekomiteen, i og med at sju av hans navneforslag er strøket i motforslaget.

— Da rådmannens forslag ble lagt fram før jul, mente vi at det var en passende anledning til å framheve byens kunstnere. Nå har navnekomiteen kommet til en annen konklusjon, og så får vi se hva formannskapet bestemmer, sier han.

— Det er for så vidt et spennende tema de har valgt, selv om jeg for min del hadde sett for meg en annen profil. Men nå må vi bare få saken avgjort slik at vi kan få bestilt navneskilt og lage informasjonsplansjer før vi flytter inn den 3. februar