— Nærmest all vår tid går til å kjøpe og bruke gjenstander. Mange prioriterer bort fellesskapet særlig om sommeren. Ikke bare i menighetene, men også i samfunnet ellers. Dugnadsånden som vi hadde så mye av forvitrer. Vår rikdom er blitt vår tids avgud her i landet, sier Sørensen.

Han har vært pastor i Lyngdal misjonskirke i mange år. Nå er han stevneleder og redaktør for Troens Bevis i Sarons Dal. Og her tar han et oppgjør med det han mener er blitt en overdreven materialisme i vårt land:

Vi er blitt et selvopptatt og egosentrisk folkeslag

- Vi er blitt et selvopptatt og egosentrisk folkeslag, og jeg merker det også påvirker meg. Vi lar oss styre av penger, ting og tang - ikke av ekte menneskelige verdier slik det gjerne var før, sier han.

Er ikke mørkemann

Sørensen understreker sterkt at han håper folk ikke ser på ham som en mørkemann.

— Jeg unner så visst folk både hytte, båt og sydenturer. Ja, i bibelen heter det vi skal ha glede av det som er godt og sette pris på det. Det jeg reagerer på er den overdrevne søken etter slik materialisme. Jeg mener man bør stanse og tenke seg om. Hva gjør vi for våre medmennesker framfor nok en sydentur, spør Sørensen.

Og han fortsetter:

Jeg er redd at vi blir så opptatte av å kjøpe og å reise at til slutt skrumper hjertene inn

— Jeg er redd at vi blir så opptatte av å kjøpe og å reise at til slutt skrumper hjertene inn. Det er jo menigheter som må legge ned sitt arbeid fordi folk heller vil på hytta.

Syria

Han trekker dessuten fram at mange 60- og 70-åringer reiser til Syden i månedsvis.

— De forlater dermed menighetene hjemme. Jeg har ikke noe i mot at folk oppholder seg i Spania, men det forteller noe om våre holdninger. Menighetene våre trenger disse friske pensjonistene, sier Sørensen.

Han medgir at han slett ikke er noen helgen sjøl hva angår materialisme. I fjor var han og kona i Syden ei uke.

- Vi snakker altså solid dose dobbeltmoral her?

— Hehe, ja, kanskje det. Nå var jeg riktignok der for å skrive bibeltekster og jeg oppsøkte kirken. Men helt klart: Også jeg er grepet av materialismen.

Bestemmer selv

- Er du ute etter å gi kristenfolket dårlig samvittighet for å ikke sitte i en kirke en varm sommersøndag?

- Neida, folk må bestemme selv hva de vil. Men kanskje bør du tenke deg om dersom det å dra til hytta eller stranda er viktigere enn å oppsøke Guds rom og kirkelig fellesskap.

- Men man kan vel ta med Gud på hytta?

Sørensen humrer.

— Selvsagt, og det er det mange som gjør. Men det skader ikke å være sammen med andre om å høre Hans ord. Dessuten er det mange ensomme som trenger vår tid i sommervarmen både i kirken og i nabolaget.

Dugnaden forvitrer

Pastoren mener å spore denne tendensen andre steder i samfunnet også.

— Se hvordan idrettslag og andre frivillige organisasjoner sliter med å få folk til å stille opp på dugnader. Det er jo fordi mange tenker kun på seg og sitt. Skal vi ha det slik, spør pastoren retorisk.

Nå ser han fram til sommerstevnet i Sarons Dal i juli. I en hel uke kommer det tusenvis av mennesker som bruker av sin ferie i Kvinesdal. Her går bønn og camping hånd i hånd.

- Så de er i alle fall unntaket i denne trenden. De er gode forbilder for sine barn, sier Sørensen.

Mosvold: - Helt enig

Investor og selv en kristen mann, Kurt Mosvold, er helt enig med pastor Sten Sørensen.

— Nordmenn har aldri hatt så høy velstand som i dag. Og den skal gjerne brukes på noe: Hytte, båt, reise. Da blir det mindre tid igjen til kirke og dugnad for idrettslaget, sier han.

Kurt Mosvold. Foto: Reidar Kollstad

Han mener at når vi har det så godt, blir mange avslappet til mer åndelige verdier.— Ta det som skjedde i Polen og kampen Solidaritet førte mot myndighetene på 1980-tallet. Krisen skapte en kjempeoppslutning rundt den katolske kirke. I dag er den oppslutningen betydelig redusert, sier han.

Selv føler Mosvold at han stort sett får til en balanse.

Jeg har ikke en tro som er preget av dårlig samvittighet

— Jeg har ikke en tro som er preget av dårlig samvittighet. Og det går jo an å bruke guds natur som kirke når du er på hytta eller hvor det måtte være, sier han.

Må slå sammen gudstjenester

Menighetene i Voie og Vågsbygd menigheter må slå sammen gudstjenestene om sommeren på grunn av for lite besøk.

Det er en kjensgjerning at besøkstallet er lavere om sommeren

— Om folk heller drar på hytta eller ligger på stranda fremfor å gå i kirka, vil jeg ikke ha noen mening om. Men det er en kjensgjerning at besøkstallet er lavere om sommeren, sier daglig leder i Vågsbygd kirke, Per Gunnar Pedersen.

Men han understreker at lavere aktivitet også skyldes den generelle ferieavviklingen i menigheten.

I Oddernes menighet holder gudstjenestene stand også om sommeren.

— Ja, det kommer så mange ferierende hit at det dekker opp for de faste kirkegjengerne som er bortreist ellers, sier daglig leder Thor Erling Holte.

Men alt annet av aktiviteter som barnearbeid, kor og babysang er lagt ned om sommeren.

- Folk prioriterer egne gjøremål

Daglig leder i idrettsrådet i Kristiansand, Geir Thorstensen, sier at pastor Sørensen har et poeng.

— Når det gjelder å få folk til å stille opp på enkeldugnader som å avvikle en cup en helg, er ikke det vanskelig, tvert i mot. Men når det gjelder ansvar over tid, som å

Geir Thorstensen, daglig leder i Idrettsrådet i Kristiansand.

trene et lag, er det verre. Da ønsker mange heller å prioritere egne gjøremål, sier han.

Han sier denne tendensen har kommet de siste årene.

Organisasjonssjef i Vest-Agder idrettskrets, Terje Larsen, sier også at frivilligheten i idretten er under press.

— Jeg tror nok det mer skyldes tidsklemma der det er vanskelig å få tida til å strekke til enn at folk reiser til syden, sier han.

Av den grunn må mange idrettslag betale folk for å få utført oppgaver.

- Mye av det som må organiseres må gjøres av personer som er lønnet, sier Larsen.