KRISTIANSAND: På onsdagens styremøte ble både fusjon med Høgskolen i Telemark og et utvidet institusjonelt samarbeid endelig skrinlagt.

En vesentlig grunn for det enstemmige vedtaket, er den sterke motstanden som har vært mot fusjon.

— Det å sette i gang en kamp mot egne ansatte for å få til en fusjon blir feil. Det ville føre oss inn i en situasjon der vi ikke ville hatt det overskuddet vi trenger for å forske og for å få til andre endringer, sa styremedlem Paal Prede Revheim.

Sterk motstand

Arbeidet med å fusjonere de to institusjonene har foregått i tre år, takket være at et flertall i styret har ønsket å utrede full fusjon. Blant dem var rektor Torunn Lauvdal son også har vært tydelig på at hun ønsket en fusjon.

På onsdagens styremøte bekreftet både hun og universitetsdirektør Tor Aagedal at de hadde forandret mening om det som kunne blitt Norges tredje største universitet.

— Bekymringen er den nasjonale posisjonen vi kan miste, men må vektes opp mot den store interne motstanden som har vært, sier Tor Aagedal.

For negative

Rektor Torunn Lauvdal har også oppgitt manglende støtte blant ansatte, næringsliv og offentlige institusjoner som avgjørende for at hun ville stemme nei.

Hun mener likevel at ansatte ved UiA har vært altfor negative overfor Høgskolen i Telemark og at de har snakket ned institusjonen.

— Underveis har jeg vært skuffet over kolleger som har snakket nedsettende om kolleger i Telemark. Det gjelder til dels også mellomledere, og det er under vår akademiske verdighet, sa Lauvdal.

Flere argumenter

Motstanden har ikke bare vært stor fra de ansatte. Også fylkeskommuner, kommuner og næringsliv har sagt klart ifra at de ikke vil ha fusjon.

I tillegg har Kunnskapsdepartementet varslet strukturendringer innen høyere utdanning, inkludert fusjoner.

— Er ikke overbevist om at en sammenslåing med HiT ville ha svekket UiA, men det ville være forhastet med en sammenslåing nå, sa styremedlem Kathrine Skretting.