ARENDAL: — Vi har ikke tatt stilling til hvordan nedbemanningen skal skje ennå. Men det er klart at når man ikke lenger skal behandle syke nyfødte i Arendal, trenger man ikke en egen enhet for dette, sier klinikksjef Nina Hope Iversen ved Sørlandet sykehus til Agderposten.

- Ikke forsvarlig

Ifølge avisen kalte klinikksjefen leger og sykepleiere inn til et allmøte på barneavdelingen ved sykehuset i Arendal tirsdag ettermiddag. Dette ble gjort i forbindelse med en rapport fra Fylkesmannen i Vest-Agder og Fylkesmannen i Aust-Agder som viser at sykenyfødte ikke sikres forsvarlig behandling.

Fylkesmannen konkluderte med to avvik: Sørlandet sykehus sikrer ikke forsvarlig behandling av syke nyfødte i Arendal, og ordningen med journalansvarlig ved barneposten i Arendal fungerer ikke i henhold til lovkravene.

— Dette skjer på bakgrunn av tilsynsrapporten som anbefaler å samle syke nyfødte på ett sted. Det kommer av at antall syke nyfødte som behandles i Arendal er for få til at fagpersoner får god nok kompetanse.Det er god kompetanse i Arendal, men man klarer ikke å kompensere for det lave volumet av syke barn som fødes i Arendal, sier fagdirektør Per Engstrand til Fædrelandsvennen.

Kontroversiell sak

Saken har skapt store bølger blant politikerne i landsdelen. StortingsrepresentantFreddy de Ruiter (Ap) har brutt ut av samarbeidet med sørlandsbenken i kjølvannet av rapporten. Reaksjonen kom etter at sørlandsbenkens leder Åse Michaelsen (Frp) betegnet resultatene i rapporten som "verre enn en skandale".

Klinikksjef Iversen sier til Agderposten at sykehuset i Arendal fortsatt skal behandle nyfødte som har lettere tilstander.

Skal legge plan

Innen 10. mai skal Sørlandet sykehus ha klar en en plan for hvordan fødende og nyfødte ved sykehuset Arendal skal ivaretas.

Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus. Foto: Tore André Baardsen

— Det er opprettet en arbeidsgruppe som skal legge en plan for hvordan syke nyfødte skal håndteres ved sykehuset i Arendal. Noen barn blir igjen, de friskeste barna vil bli værende i Arendal. Spørsmålet er hvordan man skal håndtere uventede fødsler av syke barn og hvilke barn som skal sendes til Kristiansand, sier Engstrand. - Alle risikofødsler skal foregå i Kristiansand, men av de rundt 1000 fødslene som skjer i Arendal i året, vil det fortsatt være en risiko for at det fødes syke nyfødte uten at dette var forberedt, sier han.

Beredskapen for å ta imot syke nyfødte i akuttfasen skal opprettholdes i Arendal, men disse barna vil så bli overført til Kristiansand på en trygg måte.

I dag er det ni årsverk ved nyfødtposten i Arendal. Hvor mange skal det være fremover?

— Det kan jeg ikke svare på. Det er noe av det denne arbeidsgruppen skal se på. Det som er klart er at vi ikke kommer til å trenge nyfødtposten slik den er i dag.

- Virker regissert

Freddy de Ruiter (Ap) mener nyheten om nedleggelsen er kjempetrist, oghan vil ikke akseptere at det er slik.

Stortingsrepresentant for Ap i Aust-Agder, Freddy de Ruiter. Foto: Arkivfoto

— Det er klart, dette begynner å bli alvorlig, og jeg ser for meg atdette er en sak som bør komme på Helseministerens bord, sier de Ruiter tilFædrelandsvennen. Han mener det burde ligget til grunn en grundig prosess før man kom meddet han kaller et panikkvedtak.

— En skulle tro det var et totalt uforsvarlig fødetilbud i Arendal sålenge man går så fort og brutalt fram. Vi er mange som mener tilsynsrapportener tvilsom på flere punkter. Jeg synes det ser ut som dette er regissert, sierhan.

- Regissert av?

— Vi kan la den henge i lufta, svarer de Ruiter, uten åville utdype det mer.