Slik så Bent Tønnesens bil ut etter ulykken ved Lenefjorden i 2006. Den polske sjåføren ble dømt til fengsel og å betale erstatning. Foto: TORE SEVHEIM

— Denne saken er et grelt eksempel på hvordan et forsikringsselskap haler ut tiden og prøver å få ham til å gi opp kampen om erstatning, sier Christian Lundin, advokat for Bent Tønnesen.

Advokaten hjalp Katrine Bråtane fra Risør til en rekorderstatning på 11,1 millioner i 2002. Tirsdag møtte han i Agder lagmannsrett sammen med sin klient Bent Tønnesen fra Kristiansand.

Tønnesen havnet i rullestol etter at en polsk sjåfør kjørte på ham ved Lenefjorden i 2006. Erstatningskravet på 13,6 millioner er rettet mot forsikringsselskapet til det svenske transportselskapet som den polske sjåføren kjørte for.

— Dette er en mann som helt uforskyldt har havnet i rullestol. Han burde være forskånt for å måtte kjempe mot forsikringsselskapet i retten, sier Lundin.

Tønnesen ble tilkjent en erstatning på 11 millioner i tingretten, men motparten har anket.

Aktivt liv

Bent Tønnesen fortalte i retten hvordan et aktivt liv ble snudd fullstendig opp ned etter ulykken i 2006. > Dette er en mann som helt uforskyldt har havnet i rullestol. Han burde være forskånt for å måtte kjempe mot forsikringsselskapet i retten.

— Jeg likte å drive med skyting, båtliv og reise, fortalte Tønnesen, som har problemer med å snakke etter ulykken.

Tønnesen og kona Linda Tønnesen bodde på Tømmerstø da ulykken skjedde. Nå har de flyttet til Kvadraturen.

— Vi er fortsatt gift, og det kommer vi til å være livet ut, sa hun i retten.

Hun fortalte om hvordan livet hadde vært før ulykken.

— På sommeren var vi ved sjøen og om vinteren på ferie. I tillegg dro han landet rundt på skytestevner, fortalte hun i retten.

Enig

Trygg Hansa og Tønnesen er enige om noen av postene i den lange kravlisten. Trolig dreier det seg om mellom sju – åtte millioner som forsikringsselskapet er villige til å betale til sammen.

— Dette er en tragisk sak og vi er glade for at vi har klart å forlike deler av saken. Vi har alltid et ønske om å komme til enighet, sier Terje Marthinsen, prosessfullmektig for Trygg Hansa.

Han presiserer at de er helt enige i at Tønnesen ikke var skyld i ulykken og at han skal ha erstatning. Saken dreier seg om hva han skal få dekket.

— Trygg Hansa Mener de retningslinjene Høysterett har trukket opp gir Tønnesen rett til en lavere erstatning enn han krever, sier Marthinsen.

Han er uenig i at de har prøvd å trekke ut tiden.

— Selskapet forsøkte å løse saken i 2009, men Tønnesen ønsket å avvente. Trygg Hansa valgte å akseptere hans anmodning om det, sier Marthinsen.

Uthaling

Christian Lundin reagerer på at Marthinsen sier at de forsøkte å løse saken.

— Det som skjedde var at de gav 1,7 millioner og lovet en ytterligere erstatning. Men samtidig varslet de om at kravet fra Tønnesen ville bli foreldet. Dermed var han tvunget til å ta dette steget, sier Lundin.

Forsikringsselskapet har senere utbetalt 2,2 millioner da saken i tingretten startet. Senere har de utbetalt 2,5 millioner.

Han mener det viser at Trygg Hansa har prøvd å hale ut tiden.

— De vet at de fleste sakene løses fordi folk ikke orker belastningen. Men de som orker å fortsette, får vanligvis en dobbelt så høy erstatning, sier Lundin.