Det er ifølge Meteorologisk institutts tall veldig lenge siden det var noe sol av nevneverdig omfang i Kristiansand.

Faktisk har det ikke vært solskinn over Agder så langt i år, og ifølge databasen til Met har det ikke vært solskinnsdager i Kristiansand siden november i fjor.

Nå rådes egdene til å nyte været, for mandag er det slutt.

Høytrykk kommer

— Sol er det for første gang i år fredag, ettersom lavtrykket nå har forflyttet seg og blir erstattet av et høytrykk som kommer fra nord. Høytrykket blir snart liggende over Sør-Norge, og vil gi sol flere steder i Agder. Lengst vest i Vest-Agder kan det komme en og annen regnbyge, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Fædrelandsvennen.

Vinden øker litt fra i kveld, så det blir vestlig liten kuling vest av Oksøy fyr. Øst for fyret blir det frisk bris til liten bris.

Lørdag kveld blir det stiv kuling fra nordvest ved Lindesnes, og mulighet for kuling i høyfjellet også.

— Ellers må dere nyte solen så mye dere kan fredag og gjennom helgen. Da er Agder i le og vi har store muligheter for sol også helt i slutten av helga. Temperaturen vil derimot synke en del, så vær forsiktig om du passerer åpne vann når det er disig ute, sier Løvdahl.

Snøen kommer

Mandag sier statsmeteorolog Mariann Foss at det kan komme opp til ti centimeter med snø i Kristiansand. Og da helt ut i kystområdene.

— Vi er usikre på hvor mye det skal snø til mandag, og hvor høyt opp i landet snøen faller. Det blir i alle fall snø på kysten. Tirsdag til torsdag kan det også komme litt snø i ytre strøk, men ikke så store mengder, sier hun.

— Fredag til søndag i neste uke blir det nok snøbyger av og til, med vind fra østlig og nordøstlig retning og kaldt vintervær. Det kan bli noen centimeter av det, legger Foss til.

Kan brått snu

Om et høytrykk som ventet kommer inn fra Barentshavet og mot Skandinavia, kombinert med lavtrykksaktivitet, er Agder utsatt for en god del snø fra midten av neste uke av og utover i tid.

— Tendensen for kommende uke er at det blir fortsatt kaldt med enkelte spredte snøbyger, og det blir fort ned mot 15 minusgrader i fjellet i Agder, og rundt syv minus i kystområdet, forteller Foss.

— Jeg tror ikke at det kommer mer enn 15 centimeter i ytre strøk neste uke. Men skulle høytrykket i Nord-Norge svekkes, slik at et lavtrykk med nedbør ved England kommer nærmere oss, kan det bli en endring med mer nedbør i form av snø, legger hun til.

Spriker

— I løpet av mandagen kan vi nok enda sikrere si hvor mye snø det kommer resten av uken og gjennom helgen. Prognosene og de variablene vi har per nå er veldig sprikende, understreker Foss.

Hun sier det er mye som tyder på at også dagene etter neste uke vil gi vintervær, men helt hvordan det blir kan hun ikke si før etter helga.

— Akkurat i dag ser det ut til at vi får vintervær fram til i alle fall 24. januar, men det kan bli temperaturer rundt null og nedbør fra 20. til 24. januar, sier statsmeteorologen