Etterforskningsleder ved Mandal politistasjon, politioverbetjent Anne Gundersen, kan torsdag formiddag fortelle at det er gjennomført ett avhør av de tre elevene. Samtidig er planen å gjennomføre ytterligere ett avhør av de tre i løpet av dagen, for å følge opp spor og funn i saken.

Foreldrene ringte

— Vi har ikke kommet til noe motiv ennå. I dag blir det nye samtaler med de tre personene og da skal vi blant annet prøve å finne et motiv for brannen, sier Gundersen.

- Hvordan ble det avklart at tre elever ved skolen sto bak brannen?

— Det var foreldre til de aktuelle elevene som selv ringte politiet og fortalte om hva som hadde skjedd. Så saken ble fort løst på bakgrunn av disse telefonene, svarer etterforskningslederen.

Roser foreldrene

Gundersen påpeker at foreldrene har gjort alt helt riktig, og mener telefonene viser at de pårørende tar ansvar for det elevene har gjort.

— At foreldrene tar grep er viktig. Opplevelsen har vært ille også for de involverte. Å gå nærmere inn på det som har skjedd, kan jeg av hensyn til barna ikke gjøre, påpeker overbetjenten.

— Jeg håper vi i løpet av dagen har kommet vel i havn omkring hva som har skjedd, og ikke minst hvorfor, legger hun til.

Store skader

Elevene er 13, 14 og 14 år, så barnevernet samarbeider med politiet i denne saken siden de er under den kriminelle lavalder og dermed heller ikke erstatningspliktige på samme måte som voksne.

— Når det er barn under den kriminelle lavalder, er det egne regler for hvor stor erstatningsplikt de kan utløse. Og beløpene er ikke store. Dette er regler som en jurist kan si mer om, forklarer etterforskningslederen.Hun legger til at det gjennom årene har vært noen mindre branner på skoler, men ingen av en slik størrelse som den som fant sted hadde onsdag ettermiddag.

Omtalt på nett

Politiet er kjent med at det har vært skriverier omkring brannen på Facebook, men etaten har ikke detaljkunnskaper om dette. Siden foreldrene ringte fort, ville ikke omtaler på Facebook hatt mye å si for å oppklare saken, slik etterforskningslederen ser det.

— Kriminaltekniker skal gjennomgå åstedet for brannen i dagen, og vi skal da dobbeltsjekke funnene opp mot hva de tre har fortalt i avhør. Hvordan brannen skal ha oppstått ønsker vi derfor ikke å si noe om akkurat nå, sier Gundersen.

Hun ber alle tenke på at elevene leser hva som blir skrevet om dem på nett og papir.

Forsiktig

Ordfører Janne Fardal Kristoffersen sier hun i denne saken vil være litt forsiktig og først se an hva som blir offentlig uttalt omkring brannen.

— Dette er en umåtelig trist sak og at det viktigste nå er å sørge for at de involverte og deres pårørende blir fulgt opp på beste vis, sier hun.

— Og så må vi så raskt som mulig sørge for å bygge opp gymsalen som er totalskadet, legger ordføreren til.