— Å se at det brenner på begge sider av vårt hus, det var tøft. Det har vært en forferdelig dag, sier Kristin Strøm Rosenberg til Fædrelandsvennen.

Hun er nabo til de to husene som brant ned på Fjellestad i Risør søndag.

Hennes hus ligger bare noen få meter fra det første huset som brant.

- Det var barndomshjemmet mitt, forteller en preget Strøm Rosenberg.

Huset ble solgt for noen måneder siden.

— De har virkelig jobbet iherdig med å rive det på en riktig måte, så skjer dette. At det var et uhell, er jeg ikke et sekund i tvil om, sier Strøm Rosenberg.

Mye vind

Politiet, ved operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane, bekrefter at de har vært i kontakt med en mann som skulle brenne materialer i forbindelse med rivning av et hus, og at brannen så kom ut av kontroll.

Brannen ble meldt klokka 12.59.

Den sterke vinden gjorde at brannen spredte seg til et annet hus og en redskapsbod. Kristin Strøm Rosenberg bor med sin familie i den hvite boligen bak det brennende huset. Foto: Hans Petter Bjerva

— Det har vært veldig mye vind her i dag. Vi var jo engstelige for at brannen skulle spre seg til vårt hus, og både mannen og sønnen min har vannet huset i hele dag, forteller Kristin Strøm Rosenberg.De var heldige, men det var ikke eierne av et annet hus, som brannen spredte seg til.

Det ligger mer enn hundre meter unna det første huset som brant, på den andre siden av boligen til Kristin Strøm Rosenberg og hennes familie.

— Jeg skjønner ikke helt hvordan det har skjedd, men vinden har jo føyket mellom husene her, og det har også brent i skråningene, sier Strøm Rosenberg.

Vannet huset

Det andre huset som brant ned til grunnen, var ubebodd.

— Men jeg har fryktelig vondt av de som eide det. De er lei seg for at de ikke fikk beskjed tidligere, om at det brant i nærheten. Da ville de kanskje kunnet reddet huset, sier hun.

Strøm Rosenberg er overbevist om at vanningen reddet deres hus fra flammenes rov.

— Utvilsomt. Men huset vårt er som en røykbombe nå, jeg er i tvil om vi kan bo her i natt, sier Kristin Strøm Rosenberg.

Fagleder Geddie Emil Balle fra Østre Agder brannvesen opplyser at vindforholdene har vært svært krevende på brannstedet.

Passet på av seks mann

Status søndag kveld er at to hus og en redskapsbod brant ned til grunnen.

Huset til familien Rosenberg ligger bare noen få meter fra boligen som brant ned. Til venstre i bildet ses de svarte, forkullede restene av barndomshjemmet til Kristin Strøm Rosenberg. Foto: ernest Boswarva

— Vinden var helt klart en medvirkende årsak til at det ble sånn, sier Balle.- Brannen hoppet nærmest fra det ene huset til det andre?

— Ja, det var jo det den gjorde, på grunn av den sterke vinden. Når vi har en bygningsbrann, flytter brennende fragmenter seg med vinden og setter fyr på gress og lauv, som så blåser videre og kan antenne bygninger.

Geddie Emil Balle opplyser at de hele tiden hadde stort fokus på å sikre omgivelsene for å hindre at brannen spredde seg ytterligere, men klarte altså ikke å hindre at hus nummer to også brant ned til grunnen.

- Det å brenne bråte eller tenne bål med en sånn vind, er ikke tilrådelig i det hele tatt, sier han.

Utover kvelden søndag ble området passet på av seks mann fra Østre Agder brannvesen.