— Det er viktig å understreke at det som står i stortingsmeldingen faktisk blir videreført, sa Bjørgulv Sverdrup Lund (H) og Terje Damman (H) da de stilte på justiskomiteens åpne høring om utviklingsplanen for kapasitet i kriminalomsorgen.

I stortingsmeldingen som ble lagt fram før jul går regjeringen inn for at det etableres 650 nye fengselsplasser i Norge, men bare i Agder foreslås det at det bygges et helt nytt med 300 plasser. I tillegg er fengslene i Bergen, Skien, Halden og Åna foreslått utvidet.

De to Høyre-politikerne hadde selv bedt om å få komme på høringen for å forsikre seg om at ikke andre landsdeler argumenterer seg foran i køen.

Vrangforestilling

— Det er en vrangforestilling å tro at det er så fredelig på Sørlandet at vi ikke har behov for fengsler, presiserte Bjørgulv Sverdrup Lund fra Aust-Agder.

Ettersom både Lillesand, Evje og Hornnes, Mandal, Hægebostad, Vennesla og Froland ønsker nytt fengsel i sin kommune, tilbød fylkesordførerne fra Agder seg å hjelpe stortingspolitikerne med å velge og vrake:

— Vi har ikke mandat til å peke på en bestemt lokalisering, men i den grad komiteen ønsker det, kan vi ta en runde med de 30 ordførerne og stresse dem på å spisse prioriteringen, sa Vest-Agders Damman under høringen.

Tilbudet falt på steingrunn:

— Jeg er overbevist om at justiskomiteen er i stand til å innhente de opplysninger de trenger selv, sier komiteens saksordfører for utviklingsplanen, Jan Arild Ellingsen (Frp) til Fædrelandsvennen etter høringen.

Ett fengsel

- Men er det fare for at andre landsdeler albuer seg fram og får nytt fengsel i stedet for Agder?

— Nei, det skjer ikke, sier Ellingsen - og kan dermed berolige Høyre-politikerne som hadde tatt turen til Oslo for å forsikre seg om at nytt fengsel faktisk kommer. Om det blir ett eller to kan synes usikkert etter at KrFs justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad nylig gikk ut og argumenterte for to.

Men Jan Arild Ellingsen er nokså klar:

— Det vil overraske meg mye hvis det ikke blir ett, sier han.

Hvor det blir er fortsatt i det blå, og vil være der fram til justiskomiteen avgir sin innstilling 5. mai.

Seks favoritter

— Nå er det seks ordførere som kommer til å hamre og jamre mer eller mindre døgnkontinuerlig, og jeg føler Sørlandet i stor grad har sjanse til å bli hørt, smiler Bjørgulv Sverdrup Lund. På spørsmål om hvor han selv ønsker fengsel, svarer han slik:

— Jeg har seks favoritter, og det mener jeg!

En av de som i hamrer, om ikke jamrer, er Mandals ordfører Tore Askildsen (KrF), som også tok turen til Oslo tirsdag.

— Høringen bekreftet at ulike former for rehabilitering vil være viktig i et nytt fengsel, og de har Mandal mye å tilby, sier Askildsen til Fædrelandsvennen.

Et nytt fengsel vil koste om lag en milliard kroner, og det er uklart når det kan påbegynnes.

— Om vi hadde greid det om to år, hadde det ikke vært så verst, sier Jan Arild Ellingsen.