Lensmannen var på vei til jobb i sivilt tøy og sivil bil. På gaten dro asylsøkeren plutselig fram en kniv fra bukselinningen og snudde seg mot Skåland. Mens han så på lensmannen gjorde han bevegelser over halsen med kniven.

I Lister tingrett er 20-åringen dømt for i alt ni forhold til fengsel i seks måneder, hvorav 90 dager er betinget med den prøvetid på to år. Det er inndratt fire kniver fra mannen.

Truet med å brenne ned

I mars i fjor truet han med å sette fyr på Flekkefjord statlige mottak, samt drepe flere andre beboere og ansatte. Motivet var at han ikke fikk innfridd et krav om internett.

I januar i år truet han en ansatt ved mottaket utenfor Hotell Maritim. Asylsøkeren dro brått fram en kniv da han ble bedt om å gå hjem.

I september i fjor brøt han seg inn i restauranten Portofino i Flekkefjord og stjal 59 flasker med vin og sprit. Han forklarte at dette var til en måneds bruk.

20-åringen er dømt for ytterligere to tilfeller av tyverier, blant annet klær fra en sportsbutikk.

— Har betydelig omsorgsbehov

Ved utmålingen av straffen er det tatt hensyn til personundersøkelsen som viser at han har utfordringer når det gjelder psyke, rus, kommunikasjon og adferd.

Retten bemerker at han fra sju-åtte års alderen har vært gatebarn i en rekke europeiske land. De mener han har et betydelig omsorgsbehov.

Han kom til Norge som enslig mindreårig asylsøker i 2010.