Ifølge Wikipedia skal Pluragrotta være Norges største vannfylte grottesystem og Nord-Europas dypeste grotte. I tillegg anses den for å være verdens dypeste sumpgrotte og et ekstremt krevende sted å dykke, selv for meget erfarne grottedykkere.

Langt nede

Da Ståle Tveitan og Bjarte Vestøl dykket i 2006, var de nede på 108 meters dyp og rundt 1300 meter inne i grotten. I forbindelse med oppstigningen fikk Tveitan problemer med utstyret og omkom på 75 meters dyp.

— Hva som er vanskelig med tanke på dykking i grotten, er at alt er beksvart. Og det er kaldt. Rundt fire graders vann. Kun få steder er det mulig å komme inn i luftfylte kammer, forteller Vestøl.

Utformingen av området gjør at du må dra på mye utstyr og gass, og skal du ha åpent dykkesystem må det legges ut depot for å komme inn og spesielt ut.

— Dykkene blir lange, og dype. Noe som krever dekompresjon, det vil si å bruke lang tid på å stige opp igjen for å unngå dykkesyke, forklarer kristiansanderen.

Ikke vært tilbake

— Hva tenker du om det som har skjedd i grotten nå?

— Jeg mistet en god venn i 2006 da Ståle Tveitan døde, og det er ufattelig trist det som skjedde. Etter ulykken i Pluragrotten har jeg dykket veldig lite. Miljøet for grottedykking i Norge og Norden er lite, så det kan godt være at jeg kjenner de to som er omkommet, sier Bjarte Vestøl.

— Siden ulykken har jeg ikke vært i Plura, og ikke hatt lyst til å dykke der. Om noen år kan det være at jeg føler at tiden er inne for å prøve igjen. Når det som skjedde for åtte år siden skjer igjen, kommer mange vonde følelser opp igjen, legger han ettertenksomt til.

Ekstremt dypt

— Er dette en vanskelig grotte å dykke i?

— Nei. Dersom du er en god grottedykker, er det ikke vanskelig å dykke i de første 500 til 600 meterne, hvor det er en del luftkammere. Fra dette store luftkammeret og inn i de dype delene, må du være en svært erfaren grottedykker for å prøve deg på dykket. For tiden, dybden og temperaturen jobber imot deg hele tiden, forklarer Vestøl.

— Jeg har dykket i mange år, på krevende dyp i Pluragrotten og ellers i sjøen, og mener Pluragrotten er svært krevende. Jeg ville ikke ha gått noe dypere enn de 108 meterne jeg har vært på, så 130 meter hadde jeg ikke prøvd meg på, legger han til.

Kan bli liggende

— Hvordan er det å ta ut omkomne fra grotteområdet når de ligger så dypt?

— Å få ut Ståle fra 75 meter var vanskelig. Å klare å hente noen ut fra 130 meter vil være nesten umulig. Det må bli i kombinasjon med en ROV, en fjernstyrt undervannsrobot, sier Vestøl som antar at det tar en god stund før de to finnene eventuelt kan hentes ut av grotten.