Tromsø, Start eller Mjøndalen rykker ned. Her representert med de tre trenerne. Fra venstre; Tromsø-trener Bård Flovik, Start-trener Bård Borgersen og Mjøndalen-trener Vegard Hansen. Foto: NTB SCANPIX

— Jeg tror det kommer til å bli veldig tett, sier Start-kaptein Rolf Daniel Vikstøl før det som blir en fotballthriller for Start-fansen i høst.

Fædrelandsvennen har gått gjennom kampprogrammet til de tre lagene som kjemper om ikke å rykke ned sammen med Sandefjord - som allerede virker fortapte.

Start, Tromsø eller Mjøndalen rykker ned. Et av dem må spille kvalifisering og et av dem kan puste ut og planlegge neste sesong i eliteserien når sesongen er over 8. november.

Vi tror Tromsø er det laget som biter best fra seg mot slutten og tar den sikre plassen. Nordlendingene har sett bedre ut enn både Start og Mjøndalen de siste ukene, og har etter vår vurdering det letteste kampprogrammet av de tre lagene.

Mener Tromsø er best

— Slik jeg ser det, er programmet ganske likt. Hvem som til slutt klarer seg, kommer an på hvem som klarer å skape gode prestasjoner, sier Svein Morten Johansen, sportslig leder i Tromsø til Fædrelandsvennen.

— Jeg vurderer Tromsø som hakket bedre enn oss to andre, sier Vegard Hansen, trener i Mjøndalen.

— Mitt fokus er på neste trening og neste kamp, sier Bård Borgersen, Starts nye trener. Han vil ikke spå noen innspurt.

Bård Borgersen har fokus på Vålerenga-kampen. Foto: NTB Scanpix

Blir det som Fædrelandsvennen tror får han og klubben reddet en kvalifiseringsplass ved å slå Sandefjord borte og Mjøndalen hjemme i runde 27 og 28 — særlig den siste kampen kan bli en av de viktigste i Starts 110 år gamle historie. Vinner Start den vil det være stor sjanse for at klubben kaprer minst kvalifiseringsplassen.

— Det blir en nøkkelkamp, det er det ingen tvil om, sier Hansen i Mjøndalen.

Start kan møte Jerv

I en eventuell kvalifisering skal Start spille mot et av lagene som kommer mellom tredje- og sjetteplass i 1. divisjon i play off (to kamper, hjemme og borte). Vi tror Brann rykker direkte opp sammen med Sogndal, og at Start spiller to kvalifiseringskamper mot enten Kristiansund, Hødd, Sandnes Ulf eller Jerv. Det bør gå. To eventuelle avgjørende oppgjør mellom Start og Jerv i en play off-finale ville vært de største enkeltkampene som noen gang er spilt mellom to sørlandslag.

Steinar Pedersens Jerv ligger godt an i 1. divisjon. Foto: Herman Folvik

Kommende helg tror vi Tromsø tar tre poeng og et steg bort fra bunnen fordi både Mjøndalen og Start taper sine kamper, men dramaet er langt fra over. Vi er enige med Vegard Hansen.

— Jeg tror ikke alle posisjonene er avgjort før siste serierunde, sier han.

— Verken Start, Tromsø eller Mjøndalen er i dytten. Vi må prøve å få et par seiere nå, slik at vi kan få litt selvtillit inn i laget. Én seier kan gjøre veldig mye, sier Start-kaptein Vikstøl før fredagens Start-kamp borte mot Vålerenga.

Slik tror vi det ender:

Tromsøs kamprogram (har 19 poeng):

Aalesund (h) 3 poeng.

Molde (b) 0 poeng.

Viking (h) 1 poeng.

Sarpsborg (b) 1 poeng.

Bodø/Glimt (h) 3 poeng.

Haugesund (b) 0 poeng.

Totalt 27 poeng

Starts kampprogram (har 20 poeng):

Vålerenga (b) 0 poeng.

Rosenborg (h) 0 poeng.

Sandefjord (b) 3 poeng.

Mjøndalen (h) 3 poeng.

Stabæk (b) 0 poeng.

Molde (h) 1 poeng.

Totalt: 26 poeng

Mjøndalens kampprogram (Har 20 poeng).

Lillestrøm (b) 0 poeng.

Stabæk (h) 0 poeng.

Molde (b) 0 poeng.

Start (b) 0 poeng.

Aalesund (h) 3 poeng.

Viking (b) 1 poeng.

Totalt 24 poeng