Steinar Vetnes er på sin 15.sesong på Lofoten. Her er han fotografert i Mandal. Her er han fotografert på kaia i Mandal, få dager før avgang nordover. Foto: Roar Greipsland
På dekket har det blitt mange kummer, fylt med skrei. Foto: Torje Vetnes

– Det er et kjempegodt fiske. Vi har hatt ei uke med opp mot 21 tonn, og det er beste ukefangst i løpet av mine 15 sesonger på Lofoten, fastslår Steinar Vetnes fra Mandal.

Slitsomt

Sammen med yngstesønnen Torje (26) har han totalt halt opp ca 53 tonn skrei fra dypet i Lofoten i løpet av fire ukers tid. Hele forrige sesong ble det 28 tonn.

– Nå skal vi holde på så lenge vi orker, ler Vetnes. Han legger ikke skjul på at fisket er slitsomt, når flere tonn kommer opp over rekka hver eneste dag. Dagsrekorden er foreløpig på 4600 kilo, men siste uka har det vært mindre fisk.

Det har blitt en del tonn med skrei i Lofoten. Rundt 53 tonn rund fisk hittil for Steinar Vetnes fra Mandal. Foto: Torje Vetnes

Samtidig som en mengde fiskere driver med garn, sverger Vetnes og andre til såkalte juksamaskiner. Det er enkelt forklart en maskin som pilker, og mandalitten har installert fem av dem på fartøyet.– Fordelen er at vi får bedre kvalitet enn fisken som har gått i garn. Hvis garnfisken blir stående en del timer før den blir dratt opp, kan de stramme garnmaskene forårsake blod i fiskekjøttet. Det unngår vi, sier han.

Vetnes eier fartøyet «Antilde» på snaue elleve meters lengde, og kommer dermed inn i klassen som i år har fått fri fiskekvote. Vedtaket kom som julegave fra fiskeriministeren fordi fjorårets fangster ble langt mindre enn kvoten. 18.000 tonn sto igjen på totalkvoten, 10.000 tonn til de store trålerne og 8000 tonn til småfiskeflåtene.

Godt vær

Når været attpåtil spiller på lag med fiskerne er det en sesong med full klaff.

– Det er bare å klype seg i armen. Laber bris og "austavind" har det vært lenge, med de siste dagene kom kulingen, og dermed ble det landligge, sier Vetnes.

Mandalsmannen Håkon Salthaug fisker alene på "Lotta", også han med juksamaskin.

– Stort sett har jeg fått 2,5 tonn om dagen den første tiden. Dette er et virkelig godt fiske, rekker Salthaug å fortelle før han må løpe avsted til snører fulle av skrei.

Dårlige priser

Markedet i Spania og Portugal sliter økonomisk. Dermed faller prisene, og fiskerne på Lofoten må stort sett nøye seg med 7-8 kroner kiloen. Spanjolene og portugiserne kjøper saltfisk og klippfisk, mens Italia har et stort og stabilt marked for import av norsk tørrfisk.

Totalt deltar 15-16 sørlandsfartøyer på årets lofotfiske. Dette er fiskere som har tilhold på strekningen fra Lindesnes og østover til Kristiansand.

Av større fiskefartøyer er det mandalittene Geir Even Lunde med «Brattholm» og Gunvald Aanensen med «Skogsøyjenta» som deltar. I Lindesnes er det Dag Østrems fartøy og August Fjeldskårs «Nesejenta». I tillegg et par fartøyer fra Farsund.

Lofotfisket er det viktigste sesongfisket etter torsk i Norge. Det starter vanligvis i januar og varer ut april. Skrei er en vandrende torsk som årlig svømmer inn til Lofoten for å gyte. Skrei er en vandrende torsk som årlig svømmer inn til Lofoten for å gyte. Omkring 40 prosent av skreien gyter i Lofoten-området i februar-april, men skreiens gyte— område strekker seg fra Mørekysten til Finnmark.