Denne uken avgjør Justisdepartementet og Anders Anundsen (Frp) hvem som skal få de såkalte tiggermidlene fra Regjeringen.

15 søknader er kommet inn. Den klart største søknadssummen kommer fra den mye omtalte akuttovernattingen i Oslo som Røde Kors og Kirkens Bymisjon driver sammen. De har rundt 100 sengeplasser til rådighet, og pågangen har vært så stor at de fattige til tider må trekke lodd om en plass for natten.

— Å drive dette i denne skalaen koster oss rundt én million kroner i måneden. Det har vi ikke råd til i lengden, og er derfor helt avhengig av offentlige midler, sier prosjektleder Børre Arnøy til Aftenposten.

Så langt i 2014 har de to organisasjonene drevet for egen regning, og har søkt om 12,8 millioner.

— Vi søkte før midlene ble utlyst, og summen er basert på erfaringen fra 2013, sier Arnøy.

Les også:Hver kveld må de trekke lodd om hvem som får sove inne

Vil formidle positive erfaringer

I Kristiansand har Kirkens Bymisjon søkt om 600.000 kroner til blant annet rådgivning, opprettelsen av brukerorganisasjon og drift av nødovernatting. Bymisjonen vil også drive «positiv informasjonsformidling om målgruppen», for å endre det negative fokuset i opinionen.

— Noe av poenget for oss er at vi gjerne vil beskrive hva som skjer og at ting fungerer etter hensikten. Overnattingen ble på forhånd beskrevet som et «tiggerhotell». Det er det ikke, men det fungerer godt som nødovernatting. Det er den type informasjon vi synes det er verdt å formidle, sier Øystein Reinhardtsen, leder for Kirkens Bymisjon i Kristiansand.

- Er det et for negativt fokus i opinionen på denne gruppen?

— Det er ingen som ønsker at folk skal sitte på gaten å tigge. Til tider kan det være sterke meninger, og det er lov å være uenige om virkemidler. Vi synes det er viktig å få frem informasjon om at vår erfaring i møte med brukerne er positive, sier Reinhardtsen.

Les også:- I natt sov jeg i et søppelrom

Teltleir i Vestfold

Røde Kors i Vestfold har søkt om 600.000 til en teltleir på nedlagte Jarlsberg flyplass. Denne åpnet de for egne midler allerede i januar. Men etter romfolk foretrakk å sove i bilene sine er teltet, som er samme type som Røde Kors bruker under internasjonale katastrofer, nå tatt ned.

- Primært handler dette om at vinteren ikke ble like kald som vi trodde, og at det ikke kom like mange tilreisende som vi hadde fått signaler om. Vi kommer sannsynligvis til å takke nei til disse midlene, hvis vi skulle få søknaden innvilget, sier leder i Vestfold Røde Kors, Bjørn Hjalmar Andersen.

Representanter for romfolket i Vestfold sa at de opplevde tilbudet som under deres verdighet.

— Det har vi ingen problemer med å forstå. Vi har pekt på nedlagte skoler og ubrukte lokaler i Tønsberg, men ingen ville stille disse til disposisjon for oss. Dette var den eneste grunneieren som tilbød oss en tomt, og da hadde vi valget mellom å forsøke der eller la være å gjøre noe, sier Andersen.

Justisdepartementet opplyser at de nå går gjennom søknadene, og at tildelingene vil være klar om kort tid.