— Jeg er kjempestolt av Mandal. Vi fortjener å vinne, smiler ordfører Tore Askildsen.

Se video fra byvandringen over!

Onsdag formiddag tok han i mot juryen på fem personer som nå reiser rundt til Mandal, Jessheim, Holmestrand, Kongsberg og Svolvær. Disse stedene kjemper om å vinne konkurransen som i alt 250 steder har søkt om å delta i.

Juryen og delegatene fra Mandal kommune på vei gjennom gågata onsdag formiddag. Mandal konkurrerer om å vinne prisen som det mest attraktive stedet i Norge i 2014. Foto: Jarle R. Martinsen

Felles for finalistene er at de har som mål om å bli mer attraktive ved å fortette og utvikle sentrum. Sterkt kommunalt engasjement og fokus på framtidig utvikling preger disse stedene.Spesielt om Mandal heter det at «Mandal har klart å beholde og videreutvikle bypreget gjennom å omskape industriområder og inkludere dem i bystrukturen. Det nye biblioteket og kulturhuset er et slikt eksempel. Dette prosjektet er forbundet med det tradisjonelle sentrum ved hjelp av en gangbro».

Følg FVN Mandal på Facebook — trykk her!

Askildsen hadde sammen med kommunalsjef for byutvikling Arne Willhelmsen en seanse i bystyresalen først der de fortalte om og viste bilder fra byen.

Byvandring

Etterpå var det byvandring. Forbi Andersengården der Askildsen fortalte at man håper å etablere et barnemuseum. Gjennom gågata der lederen av Mandal Handel og Serviceforening Patricia Hartmann fortalte om

Heidi Ramsvik, rådgiver i Nordland fylkeskommune, er med i juryen og sørget for å ta bilde av den meget spesielle lekeplassen ved Buen. Foto: Jarle R. Martinsen

hva som har skjedd og vil skje i byens næringsutvikling.

Her trakk hun særlig fram det nye kjøpesenteret som næringslivet håper skal stanse handelslekkasjen.

Underdrivelse

Deretter bar det over den nye broa. Da hadde juryen tidligere fått høre at det hadde vært noen «utfordringer» i byggingen av den, som jo er en betydelig underdrivelse. Men nå var alle enige i at den er flott.

Leder av Mandal Handel og Serviceforening Patricia Hartmann holdt et kort foredrag i gågata for juryen om hvordan byen utvikler seg næringsmessig. Foto: Jarle R. Martinsen

Ordføreren sier at byen skal bruke en seier i konkurransen godt. — Skulle vi vinne konkurransen vil vi bruke det for å markedsføre oss som turistby og som et handelssentrum, sier Askildsen som synes det er en seier bare å bli nominert.

Kompakt sentrum

Han synes at det beste med Mandal er et kompakt og godt sentrum. - Dessuten er den kulturhistoriske arven tatt veldig godt vare på. Byen har gjennom generasjoner klart å ta vare på et miljø som folk setter pris på og som har framtida foran seg, sier Askildsen.

Men han legger til at byen aldri kan hvile i sin utvikling.

Ordfører Tore Askildsen, juryleder Erling Dokk Holm og resten av delegasjonen på vei over den nye bybroa. Et flott skue over byen er det herfra. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det er laget planer for en urban utvikling på malmøsiden. Vi skal også jobbe videre med å binde Øvrebyen og gågata tettere sammen nå som det nye kjøpesenteret kommer, sier han.Juryleder Erling Dokk Holm mener Mandal har gjort en rekke gode grep.

Byen har klart å unngå et dødt sentrum slik alt for mange andre byer har opplevd

— Byen har klart å unngå et dødt sentrum slik alt for mange andre byer har opplevd, sier han.

Røpet ikke

Ingen i juryen ville røpe hvem de har som favoritt av stedene de har besøkt. - Men Mandal er flott, ikke minst i solskinnet tirsdag, sier Holm som forteller om en kelner på en restaurant som var en god representant for byen som kunne mye historie.

Prisen for å vinne konkurransen er 250.000 kroner som skal brukes til å videreutvikle byen.

Følg FVN Mandal på Facebook!