Lyngdalsmannen har så langt ikke ville si hvem han har kjøpt smuglervarene av. Foto: Frilans
Politiet satte tirsdag kjepper i hjulene for lyngdøler som hadde sett for seg å spare penger på rimelige Prince-sigaretter. Foto: Frilans
Her er noen av smuglersigarettene som politiet kom over hjemme hos en familiemann i Lyngdal. Foto: Frilans

— Siktede er en familiefar på rundt 40 år som er i arbeid og er ikke det vi kaller en kjenning av politiet. Han har forklart at han denne gangen hadde kjøpt et parti med sigaretter og rulletobakk for 50.000 kroner, som meningen var å selge videre for omtrent det dobbelte, sier politiførstebetjent Jan Terje Aas til Fædrelandsvennen.

Det var Lister24 som tirsdag var først ute med å melde om at politiet gjennomsøkte en bolig i Lyngdal på jakt etter smuglertobakk. I et rom i bolighuset fant politiet tre fulle søppelsekker.

Kjøpt flere ganger

Ifølge Jan Terje Aas skal mannen ha forklart at han også tidligere har kjøpt smuglertobakk, men da i mindre mengder og fortrinnsvis til eget bruk. Dette skal ifølge mannens politiforklaring ha vært det første større partiet som han kjøpte. Siktede har forklart at han fikk overlevert smuglervarene i Lyngdal, men at selgeren ikke er hjemmehørende i kommunen. Siktede hevder overfor politiet at han verken har navn eller telefonnummer til selger.

— Siktede har heller ikke vært villig til å si hvem han har solgt smuglertobakk til. Det viktigste for oss er likevel å prøve å ta de involverte oppover i systemet, og ikke de som har kjøpt et begrenset antall sigaretter eller rulletobakk. Vi ser ikke bort ifra at bakmennene i denne saken har etablert et større salgsnett i landsdelen, men har så langt ikke konkrete spor i den retning, sier førstebetjenten ved Lyngdal lensmannskontor.

Avslørt av kjøper

Det var en person som hadde kjøpt tobakk av familiefaren som tipset politiet. Kjøperen var til stede under en narkotikarassia, og ble av politiet bedt om å si hvor han hadde fått tak i tobakken han var i besittelse av. Familiefaren som ble utpekt som tobakksselger ble tirsdag pågrepet, og slapp onsdag ut av arresten etter å ha avgitt politiforklaring.

Rulletobakken er blant annet av merket Petterøe´s 3 og noen av sigarettene Prince. Noen er også merker som ikke er i salg i Norge. Teksten på alle varene viser at de er produsert for salg utenfor Norges grenser.

Jan Terje Aas kan i farten ikke huske at de tidligere har gjort så store beslag av smuglersigaretter i Lyngdal. Tidligere lokale beslag av tobakk har gjerne stammet fra innbruddstyverier i butikker eller kiosker.

Narkotikarassia

Det var i forbindelse med at politiet gjennomførte flere narkotikarassiaer mot tre ulike adresser i Lyngdal, at de kom på sporet av den private og høyst illegale tobakksbutikken. Det var en av de som ble tatt mistenkt for narkotikabesittelse som avslørte hvor han hadde kjøpt tobakken.

— Dette var planlagte aksjoner mot adresser og personer som tidligere har vært involvert i narkotikalovbrudd. Vi fant narkotika i alle tre boligene, og fem personer ble tatt for besittelse. Alle disse er fra før kjenninger av politiet. Største enkeltbeslag var 100 gram hasj, sier Jan Terje Aas.