— Det er nok en del studenter som begynner på et studium uten at de har det helt tydelig for seg hva de egentlig vil bli, sier Ingrid Susanne Andersen, rådgiver ved studiesekretariatet på Universitetet i Agder.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nesten halvparten av studentene som startet på studier i 2001/2002, ikke hadde ikke fullført noen grad ti år senere. Frafallet er en økning på ni prosent, sammenlignet med studenter som startet å studere på 90-tallet.

Mindre frafall på konkrete studier

Universitetet i Agder har ikke statistikk på frafall av studier. Likevel bekrefter de at det er en del studenter som både bytter studieprogram og som avslutter studiene uten å fullføre et utdanningsprogram.

— Vi jobber imidlertid systematisk med å øke andel studenter som fullfører en grad. Noen fagområder er mer utsatt enn andre. Vi merker at det er flere som fullfører utdanningsløp som er strukturerte og hvor det er mer klart hva man blir etterpå. For eksempel sykepleieutdanningen, og til en viss grad lærerstudier, sier Andersen.

Hilde Hauge og Kristin Salater startet på master i intensivsykepleie på UiA i fjor høst. De tror studiets fokus på praksis er en årsak til at studentene ikke hopper av underveis.

— Da jeg tok bacheloren min var vi vel 150 studenter som startet og 120 som gjennomførte. I begynnelsen var det en del vitenskapsteori, noe som nok gjorde at noen følte at de hadde valgt feil, sier Hauge.

— I og med at studiet er så yrkesrettet, så tror jeg de fleste er klar over hva de går til når de starter, fortsetter Salater.

Hun tok et friår etter videregående for å finne ut hva hun ville studere etterpå.

En av fire fullfører ikke bachelor

I forrige uke var det "Åpen dag"på Universitetet i Agder. Her kan du lese mer hva noen av de som deltok tenker å gjøre til høsten.

Nasjonal forskning viser også at nesten én av fire studenter dropper ut av bachelorgraden som de starter på. Blant de drøyt 30.000 studentene som startet på bachelorutdanning for første gang for sju år siden, var det i underkant av halvparten som fullførte innen tre år.

— De oppdager først hva studiet går ut på etter at de har startet på det, sier Alf J. Merkesdal.

Han har drevet med veiledning av yrkes- og karrierevalg i over 20 år. Han mener årsaken til at så mange unge hopper av studier er fordi de bruker feil metode for å velge.

Størst frafall på populære studier

Tall fra Samordna opptak viser at det er bachelor i økonomi og administrasjon flest dropper ut av. Dette fagfeltet var det flest søkere satt som førstevalg på sin søknad til hovedopptaket i fjor. Også ved Universitetet i Agder.

Karriereveileder Alf J. Merkesdal mener at unge hopper av utdanningen fordi de ikke er bevisste på hva de egentlig vil bli. Foto: Presse

Merkesdal mener at det viktigste når man skal velge utdanning er å velge utifra sine verdier og ikke sine interesser. For eksempel kreativitet, uavhengighet og frihet, eller struktur og orden.Han eksemplifiserer med at en person kan være interessert i data, men ha en verdi som gjør at man er et sosialt menneske.

— Da vil det være helt feil for denne personen å bruke så mye tid på å glane inn i en skjerm. Oppdager man at jobben er feil for personen kan man ende opp med å bli utbrent. Man blir ikke brent ut av å jobbe for mye, men ved å gjøre feil aktivitet, sier Merkesdal.

- Finn ut når tiden flyr

Karriereveilederen mener at et godt råd er å tenke på hvilke ganger man opplever at tiden flyr.

— Finn ut når du føler at tiden flyr og legg merke til hvilke aktiviteter eller lignende som gjør at vi får denne følelsen. Det vil være en god pekepinn på at man driver med en aktivitet som er riktig.

Rekordhøye søkertall

I fjor var det rekordhøye søkertall til høyere utdanning. Universitetene i Agder opplevde en stor vekst i antall søkere. Drøyt 10.500 personer hadde UiA-studier som sitt første ønske. Det er en vekst på omtrent åtte prosent sammenlignet med i fjor.

Totalt 119.900 personer søkte høyere utdanning i Norge ved hovedopptaket i fjor Det er en økning på drøyt to prosent fra året før.