— Det største problemet er at romfolk ikke har utdanning, sier Georgi Tityukov, ordfører i byen Plovdiv i Bulgaria.

Ved hjelp av EØS-midler, som i hovedsak er norske, er et ungdomssenter i ferd med å reise seg i byen Plovdiv i Bulgaria. Der skal blant annet vanskeligstilt ungdom hjelpes ut i skole og arbeid. Deler av driftsmidlene til senteret er øremerket til å hjelpe ungdom fra romfolket.

Fredag var en delegasjon på fire personer, som er engasjert i senterets arbeid, i Kristiansand for å hente inspirasjon og tips. De besøkte Jobbskolen i Kvadraturen, der ungdom i alderen 16 til 25 år motiveres til å fullføre utdanning og komme seg i arbeid.

Fikk inspirasjon

Hans Lund, prosjektleder for Jobbskolen, fortalte hvordan ungdom og unge voksne har fått tilbake livsgnisten og troen på seg ved å delta på Jobbskolen. Enkelte av ungdommene fortalte også sine historier.

— Kanskje dere nå får høre noe dere kan ha nytte av i Bulgaria, sa Lund.

Vil forebygge tigging

Tidligere denne uka skrev Fædrelandsvennen om ordførerkandidat Harald Furre (H), som ønsker at Kristiansand kommune skal bidra til å gi romfolk i Romania målrettet hjelp i hjemlandet. Hjelp til blant annet utdanning og støtte til å etablere næringsvirksomhet. Han mener tiltakene vil gjøre det mindre attraktivt for romfolk å tigge i Kristiansand.

Mener det nytter

Delegasjonen fra Bulgaria og byen Plovdin, en by med rundt 350.000 mennesker der det bor mange romfolk, mener at Kristiansand kommune vil kunne merke en effekt hvis de iverksetter målrettet hjelpearbeid i hjemlandene til romfolk.

— Flere land har gitt mye hjelp til romfolk i Bulgaria. Jeg vet ikke hvor mange prosjekter det dreier seg om, men dette arbeidet har påvirket romfolk til å bli hjemme i stedet for å tigge i utlandet, sier Neli Milkova, som er prosjektleder for ungdomssenteret.

— Ungdomssenteret vårt finansieres jo hovedsakelig av penger fra Norge. Senteret er et eksempel på et prosjekt som gir romfolk hjelp i hjemlandet. På senteret skal vi blant andre ansatte to veiledere som skal fungere som ei bro mellom senteret og romfolket. Disse kjenner språket og kulturen til dette folket, fortsetter hun.

Flere land hjelper

Georgi Tityukov sier at EU-landene som driver hjelpearbeid blant romfolk i Bulgaria i stor grad har fokus på utdanning.

— Mange av prosjektene handler om å hjelpe romfolk til å få utdanning og arbeid, opplyser han.

Delegasjonen forteller at romfolket nærmest bor i gettoer for seg selv i Bulgaria. Mange har ikke arbeid, og lever av statlig støtte. Tidlige ekteskap er normalt, og det ikke uvanlig at jenter i 12-14 års alder føder barn.

— Språket er også en utfordring. Mange romfolk i Bulgaria kan ikke språket i landet, og snakker sitt eget, forteller Vanya Dzhurova, som er prosjektjurist.