Tor-Bjarne Kvåle merker de ferdig pakkede materialene med riktig dimensjon. Foto: Torbjørn Witzøe
Tor-Bjarne har sin egen truck på Birkeland Bruk. Foto: Torbjørn Witzøe

— Det ville ikke vært noe særlig bare å sitte hjemme og ikke gjøre noen ting. Jeg er veldig takknemlig for å ha en jobb å gå til. Arbeidsmiljø og samholdet på arbeidsplassen er topp. Jeg stortrives, sier Tor-Bjarne Kvåle med et bredt smil.

Og akkurat 20-åringens gode humør er blitt lagt merke til av hans arbeidskamerater, for han har først og fremst mannlige kolleger. Av de 30 ansatte i produksjonsavdelingen til Birkeland Bruk i Kvås er det bare én kvinne.

Gode skussmål

— Jeg har aldri hørt Tor-Bjarne klage over arbeidsoppgaver. Han har heller ikke hatt fravær, og det er bare ja å få dersom det blir spørsmål om overtid. Han har sine faste gjøremål, men er fleksibel og stepper også inn for andre om noen er borte en dag.

Nestleder for produksjonsavdelingen til Birkeland Bruk i Kvås i Lyngdal, Tom Arild Hauge, har ikke angret et sekund på at de ga den Tor Bjarne Kvåle fast jobb. Foto: Torbjørn Witzøe

Det er Tom Arild Hauge som er nestleder for Birkeland Bruks produksjonsavdeling, som gir 20-åringen den gode attesten. Han er tydelig imponert over hva Tor-Bjarne Kvåle mestrer til tross for sine fysiske begrensninger.— Dette er en solskinnshistorie. Det er ikke noen selvfølge at personer med nedsatt arbeidsevne er like positive som Tor-Bjarne, eller som fungerer så godt som ham. For oss og kanskje for begge parter, var det en fordel med en prøvetid. Da vi så hvor godt han fungerte, var det i fjor høst ikke vanskelig å tilby fast ansettelse, sier Tom Arild Hauge.

Svake bein

— Jeg har ikke så mye styrke i beina, så jeg kunne ikke akkurat blitt profesjonell fotballspiller. Av og til kjenner jeg smerter i beina, men det er ikke verre enn at det går greit å arbeide, sier 20-åringen.

Før Tor-Bjarne Kvåle kom til trelastbedriften nord i Lyngdal, hadde han tatt mekanisk fag ved Byremo videregående skole. Han hadde også klart å skaffe seg førerkort for bil og tilhenger, samt truckførerbevis. På Birkeland Bruk blir det mange timer i trucken med utkjøring av materialer og pakking. Han kjører også ut varer til kunder i nærområdet.

Lønnstilskudd

Selv om Tor-Bjarne Kvåle fungerer godt er det noen begrensninger for hva han kan gjøre. For å kompensere for nedsatt arbeidsevne er han gjennom Nav kommet inn under ordningen tidsubestemt lønnstilskudd (TULT). Dette er et virkemiddel som skal forebygge uførepensjon for personer med varig og vesentlig nedsatt arbeidsevne. Nav kan dekke inntil to tredjedeler av arbeidsgiverens utgifter til lønn og sosiale utgifter til stillingen. I det første året kan tilskuddet bli inntil tre fjerdedeler av lønn og sosiale kostnader.

- Mulighet for de som vil

— For de som er motiverte er sjansene for å komme i arbeid stor. Det finnes flere virkemidler som kan hjelpe personer med redusert arbeidsevne ut i jobb. I tillegg til lønnstilskudd kan Nav for eksempel bidra økonomisk til innkjøp av utstyr eller fysisk tilrettelegging ved den enkelte bedrift, sier leder Solveig Olsen Vatne i Nav i Lyngdal og Hægebostad.

- Kostbar, men god ordning

Nav-leder Solveig Olsen Vatne i Lyngdal og Hægebostad sier de har hatt gode erfaringer med tidsubestemt lønnstilskudd (TULT).

Leder Solveig Olsen Vatne for Nav i Lyngdal og Hægebostad opplever at mange bedrifter er positive til å gi personer med spesielle utfordringer en sjanse. Foto: Torbjørn Witzøe

— TULT er i utgangspunktet et kostbart virkemiddel for det offentlige, men jeg tror det samfunnsøkonomisk likevel kan være en god investering. Alt kan ikke måles i kroner og ører. For mange vil det å være i arbeid gi økt livskvalitet og bedre psykisk helse. Signaler fra regjeringen går også på at det er ønskelig å få flere i arbeid fremfor passiv trygd, sier Solveig Olsen Vatne.Det er i dag 121 personer i Vest-Agder og 78 i Aust-Agder som er inn under lønnstilskuddet TULT.

Solveig Olsen Vatne har inntrykk av at mange bedrifter er positive til å gi personer med nedsatt arbeidsevne en sjanse. Selv om en prøveperiode ikke ender med fast ansettelse, kan kortere opphold i en bedrift gitt dem verdifull arbeidserfaring på cv-en.