Ordfører Torhild Bransdal sier kommunepolitikere kun kjenner rådmannen, og at visse regler må på plass. Foto: Kjetil Reie

Det handler om at politikere i Vennesla før valget kan hospitere en dag i en barnehage, på en skole eller et sykehjem for å lære eller få informasjon om forholdene.

Frp ønsker å gjennomføre slike besøk som en del av valgkampen.

Ordfører Bransdal vil nekte dette. Hun mener det må lages regelverk og at slik hospitering må utsettes til etter valget.

— Antidemokratisk

— Ordføreren ønsker tydeligvis full kontroll, men hun har ikke noe med hva vi i opposisjonen gjør. Bare at hun tok opp dette, viser hvordan hun og rådmannen bruker makt for å unngå at noen andre setter dagsorden, sier Etsy Jensen.

I plan- og økonomiutvalget tirsdag godtok Frp langt på vei ordførerens innvendinger, men i ettertid angrer Etsy Jensen på at han ikke sa mye tydeligere fra.

— Jeg burde vært mye tydeligere, for dette er egentlig veldig alvorlig. Vi er for snille i opposisjon. Dette er antidemokratisk av ordføreren, sier han.

Bakgrunnen for konflikten er at Etsy Jensen nylig spurte oppvekstsjefen om muligheten for at enkelte Frp-ere hospiterer en dag i barnehager eller skoler før valget. Svaret var utelukkende positivt. Slik hospitering er vanlig i flere kommuner, blant annet Kristiansand og Søgne.

Da rådmann Svein Skisland ble kjent med forespørselen fra Frp, tok han saken opp med ordføreren, som tirsdag forlangte at ingen politikere hospiterer i kommunen før valget.

- Kjenner kun rådmannen

— Selvfølgelig gjør jeg ikke dette for å kneble opposisjonen. Men vi må ha regler og systemer. Politikere kjenner kun rådmannen og skal forholde seg til ham. Vi kan ikke ha politikere som dukker opp på kommunale arbeidsplasser uten videre. Dessuten må det være likhet for alle partier, sier Bransdal til Fædrelandsvennen

— Men har ikke politikere et ansvar for å danne seg selvstendige oppfatninger om hva som foregår i kommunen? Mener du de alltid må gå gjennom rådmannen?

— De skal kun kjenne rådmannen. Vi kan ikke ha valgkamp på dette viset. Jeg er veldig positiv til hospitering og at politikere får kunnskap. Derfor roste jeg Frps idé, men den må inn i ordnede former Derfor skal vi lage et system hvor hospitering inngår i folkevalgt-opplæringen for alle partiers representanter etter valget.

Under debatten sa varaordfører Berit Kittelsen at Frp argumenterte med læring. Da mener hun det er snodig å hospitere like før en valgperiode er over.

— Det er tydeligvis mye verre at en politiker bruker en dag i kommunen enn at studenter og forskere gjør det. Rådmann og ordfører er jo ikke inne i bildet da, sier Etsy Jensen

Utfordre makten

Selv mener han det bare er fint hvis en politiker besøker en aldersinstitusjon og i etterkant kommer med løfter i valgkampen.

— Da lever demokratiet og da utfordres makten, sier Etsy Jensen.

— Vil dere i Frp forsøke å hospitere uansett?

— Jeg ber ikke ordføreren om tillatelse til å søke kunnskap og utvikle politikk. Bransdal vil ha fred og sikre gjenvalg uten valgkamp. Det skal vi sikre at hun unngår, svarer Etsy Jensen

— Hører jeg om politikere som hospiterer uten godkjennelse fra rådmannen, vil jeg reagere veldig sterkt, sa Bransdal i plan- og økonomiutvalget.

— Noe av det viktigste vi kan gjøre som politikere er å reise rundt i kommunen, treffe kommuneansatte og innbyggere, og danne oss egne oppfatninger av hva som foregår.

- Viktigste treffene vi kan ha

Det sier politikerveteran Dag Vige (V). Han ledet dialog-utredningen i Kristiansand om hvordan dialogen mellom befolkning og makt skulle bli bedre.

— Jeg ville nok ikke hospitert i kommunen de siste ukene før valg, men politikere har både rett og plikt til å søke kunnskap og informasjon. Man må vekk fra rådhuset for å høre de andre versjonene, sier han.

— Jeg deltok en arbeidsdag i hjemmesykepleien. Jeg har sjelden lært mer og fikk snakket med ansatte og pårørende. Slikt er blant de viktigste treffene vi kan ha.

— Spurte du rådmann eller ordfører?

— Naturligvis ikke. Hva har de med det? Jeg avtalte med enhetsleder, svarer Dag Vige.

Vige vil ikke blande seg for mye inn i debatten i Vennesla, men sier regelverk på dette området absolutt ikke behøves.