Dette kan bli det nye konferansesenteret for offentlige etater. Foto: Kystverket
Dette kan bli det nye konferansesenteret for offentlige etater. Foto: Kjartan Bjelland

Fyrstasjonens tre større hus rommer 24 sengeplasser.

— Vi planlegger et kurs- og konferansesenter for kommunen, fylkeskommunen og kystverket. Det er en veldig fin og stor fyrstasjon, som kystverket har tatt veldig godt vare på slik at bygningene er i god stand, opplyser senioringeniør Belinda B. Pedersen i Kystverket Sørøst.

Dette kan bli det nye konferansesenteret for offentlige etater. Foto: Kystverket

Allerede i 2011 ble fyrstasjonen koblet til kommunalt vann og avløp, ved hjelp av en stor pumpestasjon og sjøledning. Siden har dette anlegget stått ubrukt.

Bruk er beste vern

Nå har Kystverket fått kommunens godkjenning for å koble de tre bygningene på vann— og avløpsnettet: Fyrvokterboligen (hovedhuset), loshuset og assistentboligen.

Den ubebodde fyrstasjonen holdes under oppsyn av en vaktmester på sporadisk visitt.

- Nesten for galt at det står ubrukt?

— Ja, i Kystverket ønsker vi vern gjennom bruk. Oksøy er ikke så langt fra land, lett å komme til, og har en del bygninger som er innholdsrike, svarer Pedersen.

Både hovedhuset og loshuset må bygges om for å kunne romme konferanser, mens kjøkken og bad må oppgraderes. Kostnadene er foreløpig ikke beregnet.

17 fastboende i 1865

Fylkeskonservatoren har nylig gitt dispensasjon fra fredningsbestemmelsene og lov om kulturminner for mindre bygningsarbeider og bygningstekniske installasjoner ved fyrstasjonen.

Det trengs innvendige oppgraderinger, blant annet av kjøkkenfasilitetene. Bildet er tatt i hovedhuset. Foto: Kystverket

I høst kom ble det gitt ut bok om fyrets historie, som opplyser at det høyeste folketallet dokumentert i Oksøyshistorie, var 17 personer ved folketellingen i 1865.Det første tårnet, reist i 1832, begynte i årenes løp å svaie. Av frykt for at det skulle rase sammen ble nytt fyrtårn reist i år 1900. Kystverket er i ferd med å utarbeide forvaltningsplan for Oksøy, som skal godkjennes innen konferanseplanene kan realiseres.