Sammen vant de norske jentene Roma

— Min reise fra sofagris til å gjennomføre en maraton har vært helt utrolig, sier Janne (46).

Publisert:

Glede: Lina Ragnhild Bøhle (f.v.). Janne Grimsrud og Torhild Aune er storfornøyde etter å ha fullført sitt aller første maraton. Foto: Marit Amundsen

Fullførte: Anne Woll Skotnes, Elisabeth Hilton, Sissel Iren Tyrhaug og Sissel Rolla Rolseth er lykkelige over sin egen innsats i Roma. Foto: Marit Amundsen

Sliten: Det er tungt å løpe maraton på asfalt og brostein. Lillian Krogh er en av flere norske kvinner som fullførte sitt første maraton søndag. Foto: Marit Amundsen

  • Marit Amundsen
Denne artikkelen er over seks år gammel

På et år har Janne Grimsrud (48) fra Oslo endret livet sitt fra å være å overvektig og uten energi til å gjennomføre en maraton. Og det takket være at hun traff Vibeke Bjerg på byen i Oslo en sen lørdags natt.

— Jeg traff Vibeke for 11 måneder siden på en pub i Oslo. Utenfor puben prøvde hun å overtale meg til å bli med til Roma for å løpe maraton. Da jeg kom hjem fra byen ringte jeg henne klokken tre på natten og sa; jeg blir med!

Siden da har Grimsrud trent sammen med de andre kvinnene i gruppen FemiRoma. Grimsrud har gått ned 17 kilo, og søndag løp hun maraton på under seks timer.

FemiRoma

Vibeke Bjerg har fått med seg hele 135 norske kvinner til Roma for å løpe Roma Maraton. Et maraton som foregår kun på asfalt og brostein. Grete Waitz sa alltid at brostein er det tyngste du kan løpe på, og det fleste av kvinnene var for kort tid siden helt utrente.

Torhild Aune synes det var helt utrolig å løpe maraton i Romas gater.

— Vi har løpt gjennom hele historien. Fra antikken til i dag. Det var så mye vakkert å se på. Vi løp langs Tiber og forbi det ene kunstverket etter det andre, sier hun.

Mor Vibeke

På mållinjen sto Bjerg og tok i mot sine damer. Selv hadde hun forbud mot å løpe da hun før jul ble operert for en hjernesvulst.

— Jeg vil skape glede i livet. Glede og mestring hos hver dame. Jeg vil at de skal kjenne gleden det gir å være i form, sier hun.

Selv gikk hun to mil, to dager etter en 18,5 timers lang operasjon.

— Det hadde jeg aldri klart om jeg ikke var i god form.

Runners high

En etter en strømmet damene gråtende og smilende over mållinjen foran Vittori Emanuele monumentet i Roma.

— Dette er så stort. Jeg har nesten ikke noe grunnlag for å løpe så langt, sier en svært rørt Hilde Kronstrand fra Lambertseter.

Hun har nylig operert bort en kul i en fot og løp med store smerter hele veien.

— Det var ensomt og stille mange plasser i løypa. Men da jeg kom inn mot Forum og målområdet, og musikken strømmet i mot meg, hyperventilerte jeg og tårene bare presset på. Dette er en sier for meg selv, sier Kronstad som ganske nylig har begynt å trene.

Nasjonalt samhold

Takket være at vi trener sammen og bruker hjerter og klemmer på Facebook har vi fått et sterkt samhold. Noen meldte seg ut av gruppen, da de syntes det ble for mange hjerter, forteller Bjerg.

— Det er helt greit. Vi skal være for sofasliterne. De vanlige damene. De som sliter med noen kilo for mye. De som ikke trener til vanlig.

Facebookgruppen til FemiRoma teller nå 800 damer i Bergen, Kristiansand og Trondheim. Nye grupper er på gang både i Hamar og i Ålesund. Fra Trondheim møter vi en nabogjeng der den ene på 31 år er gravid. Fra Bergen kommer gruppens eldste dame på 69 år. Fra Trondheim er det med to jenter på 20 og 24 år.

Spennende langweekend

Bjerg ville at jentene fra Norge skulle oppleve hele Roma.

Mens damene gikk rundt i høye hæler og studerte antikke statuer av menn i bar overkropp, kastet dagens italienere lange blikk etter den store gruppen kvinner fra Norge.

— Jeg har selv vært i Roma 60 ganger. Jeg vil at damene skal sanse inn alt det skjønne ved Roma. Roma er en by der det er fantastisk å være kvinne. Her reiser mennene seg for deg og åpner døren. Her får man beundrende blikk. Roma har den beste parfymen. Og på gaten føler man seg trygg, sier Bjerg.

Mye sprudlende energidrikk

Damene kom til Roma torsdag. Siden da har de drukket prosecco og rødvin i store doser. De har besøkt det norske konsulatet og gått timevis på høye hæler. Astrologen Sopiha Leah var med på turen for kvinnebladet Tara. Sopiha holdt lørdag foredrag for damene om alle stjernetegnene og hva som var deres styrke.

Alle steinbukker vil vinne. Tvillingene kan glemme seg bort og miste fokus hvis de begynner å snakke i øst og vest. En kreps vil tenke mer på seg selv enn andre. En løve vil løpe elegant og bli sett. Og vekten vil ha harmoni.

Leah tok for seg alle stjernetegnene og satte mot i kvinnene i sin gode tale. Men i følge Sopiha er ingen tegn dårlige, og derfor manet hun jentene til å ta være på hverandre.

I Roma er det full vår, og damene ladet opp til maraton på ulike måter. Dagen før maraton møtte vi Janne Gimsrud og Raqel Galetto over en champagnekjøler med prosecco foran Pantheon.

— Noen sitter sikkert og kikker på beina sine og lurer på om de holder i 4,2 kilometer, men det gjør ikke jeg, altså, sier Grimsrud, som sluttet med både mel og melk da hun gikk ned 17 kilo.

— Men vin? nei det slutter jeg ikke med ler hun.

Kunne du tenke deg å løpe maraton?

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Sprekprosjektet
  2. Sport