— Det er sant. De beste opplevelsene i jobben må være når jeg kjører ut til Topdalsfjorden og besøker de som bor der. Flere av dem ruser seg, men de bor og de forsøker å få orden på livet. Det er noen fantastiske samtaler. De er ekte mennesker. Mye livserfaring og lite jåleri, forteller han.

Det blåste veldig rundt Dahlen for noen år siden. Flere titalls bostedløse skulle bosettes. Politikerne sa nei til sted etter sted, etter press fra publikum.

— Det aller traurigste i disse 13 årene har vært kampen for de bostedsløse. Alle mente de trengte hjelp, men ingen ville ha dem i sitt nabolag. Jeg må si det så sterkt. Det var en motsatt mobilisering. Når en skole skal reddes, står hundrevis på Torvet og kjemper for. Her ville nesten ingen kjempe for, sier Dahlen.

For ham ble den saken et stort tankekors - og han håper byen lærte.

Respekt, framfor alt

— Når du vil snakke om den saken først av alt, må jeg spørre: Hva er den viktigste verdien i ditt liv?

— Respekt. Respekt for det enkelte mennesket. Vi er nokså like alle sammen, og det er tilfeldigheter som avgjør om du faller utenfor i samfunnet. Det må vi aldri glemme.

Lars Dahlen ble født på Notodden, og vokste opp i arbeidermiljø. Det er høyst tilfeldig at han ble direktør for 3000 ansatte i helse- og sosialsektoren i Kristiansand. Hans kjære Anne Tove fikk barnehagejobb i Kristiansand. De flyttet hit i 1978. Dahlen hadde gymnas og litt utdannelse på høyskolenivå.

— Jeg tigget om jobb hos ulike ferdighusprodusenter. Jeg sa at jeg ikke kan så mye, men at jeg kan jobbe. Dermed ble det snekring. Etter hvert startet jeg snekkerfirma sammen med en kollega, forteller han.

Det gikk vel ikke all verden, og Dahlen søkte jobber. Av en eller grunn ble han ansatt som rådgiver i helse- og sosialavdelingen i Vest-Agder fylkeskommune.

— Jeg visste ikke forskjell på somatikk og psykiatri en gang, men Bjørn Jørgensen (den beste sjef jeg har hatt) lærte meg kolossalt.

Ber ungdommen slappe av

Deretter ble det jobb som sykehusdirektør, avdelingsleder i Kristiansand kommune og i 2001 helse- og sosialdirektør.

— Slapp av vil jeg si til dagens unge. Gjør ditt beste, så går det som regel greit. Men mye er tilfeldig. Søk erfaring på mange områder. Jeg synes litt synd på alt peset og presset de unge legger på seg. Det gjør ingenting med noen omveier. Vi lærer av det og. Dessuten er ikke lykken å ha prestisjejobb, men å ha en jobb man trives og kjenner mening med.

— Når jeg ser tilbake, ser jeg noen veivalg som er gjort. Da jeg gjorde dem, ante jeg nesten ikke at jeg befant meg i et kryss en gang. Bare noen få passer i A4-tilværelsen, vi må søke og finne litt i livet. Alt går ikke på skinner, sier han.

Akkurat det med mening, er Dahlen opptatt av. Han gleder seg til å slutte, men han gruer seg og. Han liker ikke å miste innflytelse.

— Ikke fordi makt er gøy, men fordi jeg er veldig opptatt av samfunnsbygging, og det blir rart å miste mange av påvirkningsmulighetene, sier han.

«Godt nok«

En ting han særlig har ønsket å påvirke er «de økte forventningers misnøye».

— Politikk er enkelt når den handler om å love mer, eller å løse én enkeltskjebne som media løfter fram. Vi kan aldri bevilge oss vekk fra sykdom og alderdom, og vi må alltid tenke helhetlig. Hva med de som ingen stemme har?

— Det er derfor jeg snakker om «godt-nok-omsorgen». Hvis alle skal få nødvendig hjelp når de trenger, må alle gjøre så mye som de klarer selv. Det gir best omsorg og mest bærekraft på sikt. Dessuten sikrer det livskvaliteten. Alle ønsker å mestre så lenge de kan.

Selv bor han i stor villa på Grim. Hagen får betydelig mer omsorg enn «godt nok».

— Her skal jeg bo så lenge jeg klarer. Ingenting er som hagen eller en tur ut på hytta for å hogge ved.

— Og de verste kubbene har vel fått politikernavn?

— Aldri

— Ikke Vidar Kleppe en gang?

— Nei, for jeg har aldri tatt Kleppe med meg hjem fra jobb. Jeg har stor respekt for politikere. Det sa jeg i sist bystyremøte også. De gjør en stor, frivillig innsats, sier Dahlen.

— Men ingen gjør større innsats enn de ansatte. De strekker seg utrolig langt. De burde belønnes langt bedre, sier Dahlen, som om en uke begynner som rådgiver i Kommunenes Sentralforbund.

Der vil han nok utnytte alle de påvirkningsmuligheter han får . .

Tre om Dahlen

<b>Geir Sandvik, tidligere leder helse- og sosialstyret:</b>- Han er usedvanlig positiv, kunnskapsrik og inkluderende. Jeg har bare godt å si om ham som leder og menneske. Han har en egen evne til å se de som er rundt ham - og er en leder som løfter sine medarbeidere. Han er engasjert, vet hva han vil - og får det som regel til. Foto: Jon Anders Skau
<b>Jan Roger Olsen, direktør Sørlandet sykehus</b>- Han kan være utfordrende. Fordi han er ambisiøs, nytenkende og dyktig. Ofte har han utfordret oss på sykehuset. Men det har hver gang vært berettiget. Han har vært opptatt av samhandling og at sykehuset og kommunen må jobbe sammen. I alle årene vi har jobbet sammen, har jeg bare positive opplevelser Foto: Torgeir Strandberg
<b>Jannike Arnesen, medlem i helse- og sosialstyret</b>- Han vet akkurat hva han vil, og han kan være vanskelig å stå i mot når han har bestemt seg. Samtidig har han stålkontroll på det han holder på med. Han er utrolig dyktig, og er alltid utviklende. Når Dahlen sier noe skal skje, så skjer det. Sånn sett er han helt topp for oss politikere. Foto: Erling S. Hægeland