— Bussen er blitt et offentlig fristed for drikking av alkohol. Vi vet at bussen blir brukt som festplass. Det kan vi ikke tolerere, og vi ønsket å vise folk at man kan møte tjenestemenn også på slike steder. Derfor gikk vi til aksjon denne helga, sier Dag Tallaksen, sjef for ordensavdelingen ved politistasjonen i Kristiansand.

Fredag og lørdag kveld klokka 23.00 dukket sivilkledde politimenn opp på Tangvall for å ta bussen til inn til Kristiansand. Under de to bussturene ble åtte passasjerer anmeldt for drikking på offentlig sted, og kan vente seg en bot på 3000 kroner per forseelse. De bøtelagte var i en alder fra 19-47 år.

Valgte Søgneruta

— Dette er langt fra bare et ungdomsproblem. Håpet var at vi ikke trengte å bøtelegge noen, men nå håper vi på en forebyggende effekt i forhold til mindre fyll på byen i Kristiansand. Denne politiaksjon har vært planlagt lenge, sier Tallaksen.

— Hvorfor valgte dere Søgnebussen?

— Vi ringte busselskapet og ønsket å aksjonere på av deres ruter. De mente at ruta fra Søgne til Kristiansand var mest problematisk. Derfor aksjonerte vi her denne helga, sier ordenssjefen.

Kvelds- og nattrutene til og fra Søgne har tidligere hatt et frynsete rykte i forhold til vold og fyll. I 2008 var det så ille at politiet satte inn rutinemessige ressurser på nattbussen, for å unngå blodige slåsskamper. Driftsleder i busselskapet Nettbussen mener at det har roet seg betraktelig.

Roligere nattruter

— Det er ingen tvil om at nattrutene er mye roligere enn tidligere. Det er tilbakemeldingene fra sjåførene også, sier driftsleder Fritz Lund.

Politiet aksjonerte på rutene til Nettbuss, et arbeid Lund ønsker velkommen.

— Helt topp at de har ressurser til dette arbeidet. Det gir en ekstra trygghet, mener han.

Etterforskningsleder i Søgne og Songdalen, Jan Ove Thorsen, mener også at problemene på Søgneruta har blitt mindre.

— Det er ingenting som tyder på at forholdene på bussen er slik de var tidligere. Innimellom får vi inn meldinger om at passasjerer har ødelagt seter, sier Thorsen.

Vil aksjonere flere steder

Erik Abrahamsen i Sørlandsruta har sett en bedring på festekulturen det siste året.

— Spesielt det siste året har det vært få negative tilbakemeldinger fra sjåførene på fest og fyll, sier han.

Tallaksen sier at politiet ønsker å vise seg også ved andre innfartsårer den nærmeste tiden.

— I tiden fremover kommer vi også til å være på flere andre bussruter. Da vil bussrutene fra Songdalen, Vennesla og Søm inn mot sentrum være mest aktuelle. Da er det ikke sikkert at vi gjør det på samme måte som denne gangen. Vi ønsker å vise folk at vi er på banen. Det er mange passasjerer som føler seg utrygge på bussen, sier han.