KRISTIANSAND: — Jeg blir fly forbanna når jeg hører om slikt. Vi får privatlivets fred invadert, sier student Lill Tjelta opprørt.

Kameraet ble fjernet av politiet torsdag, etter at det ble oppdaget at noen hadde montert opp et kamera på et av fellestoalettene like ved sykerommet på baksiden av det såkalte servicetorget – midt i hjertet av universitetet.

— Det vi vet om hendelsen er at en kvinne meldte fra om at et mindre kamera, som var festet med borelås til et rør under vasken, plutselig falt ned på gulvet, sier leder ved allmennavsnittet ved Kristiansand politistasjon, Petter Sandell.

Kameraet er på størrelse med en fyrstikkeske. Det er foreløpig usikkert om eventuelle opptak har kommet på avveie.

— Det finnes trolig ulike former for tekniske overføringsmuligheter her. Vi mener kameraet ikke har noen form for sender, men andre former for lagringsmuligheter kan vi ikke utelukke foreløpig, sier Sandell.

Nå blir det utført såkalte krimtekniske undersøkelser.

— Dersom det finnes spor på kameraet, vil vi kunne få svar på dette i rapporten som kommer fra krimteknisk avdeling. Det tar derimot veldig lang tid å få svar, om lag to til tre måneder, sier Sandell.

Har du tips? Ring/sms til 03811 eller tips@fvn.no

Ifølge UiAs vaktmestertjeneste, den såkalte driftsavdelingen, er tilfellet ikke enestående. Man har opplevd liknende episoder også tidligere. Ved minst fire tilfeller har man oppdaget at noen har laget kikkerhull inn til toalettene.

Hemmelighold

”Det er ikke akseptabelt at toalettbrukernes integritet blir krenket på denne måten.

Torbjørn Dovland, driftstjenesten ved UiADriftstjenestens leder, Torbjørn Dovland, har derimot valgt å legge lokk på kamerasaken, og har ikke informert studentene. Kun politiet og universitets ledelse kjenner til forholdet.

— Det som er viktigst for meg nå, er at vi skal klare å få avslørt hvem som står bak. Det er ikke akseptabelt at toalettbrukernes integritet blir krenket på denne måten. Nå skal vi slå kloa i personen som har hengt opp kameraet, sier Torbjørn Dovland.

Han mener samtidig det blir enklere for politiet å arbeide med saken dersom færrest mulig kjenner til episoden, og ber Fædrelandsvennen om å la være å omtale saken.

— Vi vil ha minst mulig støy. Vi ønsker ikke at den skyldige blir informert gjennom media. Jo mindre vedkommende vet, jo lettere blir det å få tatt personen, mener Dovland.

- Burde fått informasjon

SINT: Student Lill Tjelta blir oppgitt når hun hører at noen har montert opp kamera ved dette fellestoalettet på UiA. Foto: Håvard Bjørnevik

Studentene Fædrelandsvennen pratet med onsdag, synes derimot studentene burde fått vite om saken.— Ja, absolutt. Det burde vi. Informasjon om slike saker gjør at vi kan være obs på problematikken, mener Lill Tjelta.

— Problemet er jo at man ikke vet hva et slikt opptak vil bli brukt til. Hvem vet, kanskje legges det ut på YouTube eller Facebook, sier Tjeltas medstudent Kristin Straume.

Opprørt studentleder ante ingenting

Leder for Studentorganisasjonen, Irene Bredal, mener hun burde blitt informert.

— Som STA-leder representerer jeg faktisk alle studentene ved UiA, og jeg burde få vite om en slik sak, sier Bredal.

Hun reagerer på at hun ikke har fått høre om saken før Fædrelandsvennen tar kontakt.

— Dette handler om studentenes rettigheter. Vi burde kunne gå på toalettet uten å være redde for å bli filmet. Nettopp derfor burde jeg som STA-leder blitt informert av UiA om saken, sier Bredal.

Samtidig blir hun kraftig oppbrakt over sakens fakta.

— For å si det rett ut blir jeg veldig sjokkert over at noen kan finne på noe slikt. Å gå på do er en ekstremt privat ting, og å høre om dette kameraet er meget ubehagelig, sier Bredal.

Ordknapp ledelse

Universitetsdirektør Tor Aagedal bekrefter at han kjenner til at politiet ble kontaktet for å fjerne kameraet.

— Jeg avventer nå politiets etterforskning, sier Aagedal.