VEST-AGDER: Etter at det 19. juli ble det klart at fylkeskommunen hadde brukt opp de 92.000 kronene som var satt av til felling av ulv og skadeforebygging mot rovdyr i Vest-Agder, ble det full stans i jakten på de to ulvene. Onsdag 1. august ble det kart at Rovviltnemnda stiller til rådighet 63.000 ferske ulvekroner, som skal bidra til å få uskadeliggjort gråbeinene som bare den siste uka har drept over 20 sau og lam i Marnardal og Kvinesdal.

— Det var ikke noen grei situasjon å plutselig stå uten penger og måtte stanse jakten. Det burde i hvert fall ikke stå på midlene. Etter en god del påtrykk er skadefellingslaget nå operativt igjen, sier Vest-Agders representant og nestleder i Rovviltnemnda i Region 1, Oddny Omdal.

Skal ikke ta lam og sau i Vest-Agder

Det var lenge usikkert om det var en eller to ulver som har herjet Agder i sommer. Sauebonde i Marnardal Åge Sigurd Sløgedal mistet i forrige ukeover ti dyr til beistet. Det ble omtrent samtidig angrepet fem eller seks sau og lam i Kvinesdal.

Rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO) i Vest-Agder, Jon-Erling Skåtan, sa torsdag til Fædrelandsvennen at det nå er sikkert at det er snakk om to ulver.

— Det hender at pengene omfordeles mellom fylkene under rapporteringer i august, men det hjelper ikke når vi har en så vanskelig situasjon som vi har. Vi trengte pengene nå, sier Omdal.

— Det skal ikke være rovdyr som tar sau og lam i Vest- Agder, her er det sauenæringen som har fortrinnsrett. Nå håper vi at ulvene tas ut og at situasjonen bedres for næringen.

Brukte én dag på saksbehandlingen

Sammen med Skadefellingslaget i Vest-Agder, Vest-Agder Sau og Geit og Grunneiernes Frittstående Organisasjon sendte Bondelaget mandag inn en felles henvendelse til rovviltnemnda i Region 1. — Der ble det gjort klart at situasjonen er uholdbar. Vi er veldig glade for det at de har funnet penger så kjapt, nemnda gir et signal om at de tar problematikken alvorlig, sier Finn Aasheim, organisasjonssjef ved Agderkontoret til Norges Bondelag.

- Er 63.000 kroner nok til å felle to ulver?

— Det vet jeg ikke. Jeg vil si at det er en midlertidig løsning, for det koster jo penger hver gang skadefellingslaget rykker ut. Tar de ulven på neste forsøk er det nok penger, men må de bruke mange forsøk er det gjerne ikke nok. Og det vet vi jo ikke enda. Det er fryktelig krevende å jakte ulv på sommerstid, for den setter knapt spor etter seg, sier Aasheim.