KRISTIANSAND: Fengselet i Kristiansand har to hovedavdelinger, begge i 9. etasje.

Varetektsavdelingen: 20 celler.

Hver enkelt celle kan merkes med skilt som forteller hvilke varetektsvilkår retten har idømt fangen som sitter der. ”Isolasjon”, ”TV-forbud” og ”Avis-forbud” er noen av skiltene. Her sitter fangene kontinuerlig innelåst.

Fellesskapsavdelingen/domsavdelingen: 20 celler.

Fanger overføres normalt hit når de har fått dom etter varetekt. Her får fangene tilbud om skole, trening eller jobbing på verkstedet. Sistnevnte, og eventuelle verv som ganggutt og andre arbeidsoppgaver kan gi inntekt på opp til 65 kroner dagen.

Hver fange har lov å bruke 450 kroner dagen på kantineinnkjøp. Avdelingen har eget kjøkken og felles oppholdsrom med tilgang på blant annet bøker fra fengselsbiblioteket.

Frigangssoning: 4 celler

Selvstyrt avdeling i 8. etasje. Bebodd av tillitsfanger. Hver fange er her på individuell kontrakt. Cellene er litt større enn de andre med eget avlukke for toalett.

Avdelingen har eget oppholdsrom/kjøkken med tv og diverse brettspill som sjakk, monopol, TP og ludo. Fangene lager sin egen mat her.

De kan under visse forutsetninger forlate fengselet for å gå til en ekstern arbeidsplass. Skal de avvike fra ruten til arbeidsplassen kreves spesiell tillatelse. Alt er basert på tillit.

Det hender også sedelighetsdømte som ofte er upopulære hos de andre fangene blir plassert her hvor det er mer skjermede forhold. Også andre fanger som har problemer med å tilpasse seg kan bli sendt hit.

Fengselscellen:

7 kvadratmeter. Ståltoalett og stålvask. Et lite hybelkjøleskap. Pult, hyller og seng. Oppslagstavle. En liten tv som fangen leier for 15 kroner uka.

Fjernsyn kan inndras når det brukes til sjenanse for andre, ved skade, utilbørlig oppførsel eller ileggelse av refs. Det kan også inndras ved arbeidsnekt. Fangene har ikke tilgang til internett.

Luftegård:

60 kvadratmeter luftegård på taket med heldekkende gitter over. Det var herfra en fange lyktes i å rømme og klatre ni etasjer ned fasaden på tinghuset for noen år siden.

Treverkstedet:

Opptil 5 fanger kan arbeide her om gangen. Stedet minner om en sløydsal på ungdomsskolen, men med fantastisk havutsikt sørover. Her lages for en stor del fuglebrett, barnemøbler og leker etter fastlagt mal.

Det aller meste sendes til utsalget i Arendal fengsel. Fangene skal også iverksette produksjon av senger til cellene.

Skolen:

Individuell undervisning av inntil 12 elever utført av lærekrefter fra Tangen videregående skole. For det meste undervises det i valgfrie enkeltfag fra videregående utdanning som fangene mangler karakterer i.

Stillasbygging og båtførerprøven er blant de andre tilbudene. Utdanningen er populær.

Besøk:

Du må søke om å få besøk. Det kan søkes om besøk av familie pluss tre vennebesøk i tillegg. Skjemaene må sendes ut til de potensielle besøkende som blir sjekket av politiet.

Det finnes to kategorier besøk. Enten må man snakke gjennom høyttaler og sitte på hver sin side av et glass, ellers får man innvilget vanlig besøk. Det finnes et eget barnebesøksrom.

Besøkstid er onsdag og torsdag mellom klokka 10 og 19. Hvert besøk kan vare inntil en time.

Før besøk blir fangen strippet og må iføre seg egne besøksklær (ligner en joggedress fra 1990). Etter besøk strippes vedkommende igjen og ransakes. Dette for å hindre at rusmidler eller annet smugles inn.

Besøkende blir ikke ransaket grundig, men kan bli undersøkt ved hjelp av narkotikahund. Dersom hunden markerer kan vedkommende holdes til politiet kommer.

En dag i fengsel:

  • 07.00: Vekking

  • 07.10: Rommet ferdigrydda

  • 08.00: Verksted/skole

  • 11.30 — 12.00: innlåsing for medisinutdeling

  • 12.00 - 12.30 Lunsj

  • 14.50: lufting

  • 16.00: Middag

  • 16.45: innlåsing

  • 17.30 - 2015: fellestid

  • 20.15: innlåsing for kvelden (19.30 i helgene)