ARENDAL: Det var NRK Sørlandet som tirsdag ettermiddag meldte om at gaven trekkes.

— Jeg tar til etteretning hva de sier, men beklager at jeg ikke kan akseptere det. De sier at vedtaket om å samle kreftkirurgi iKristiansand står fast. Når man i tillegg i punkt fem sier at man om femtil sju år går inn for robot i Kristiansand, skjønner jeg hvor det bærer hen,sier Ottersland til Fædrelandsvennen.

Han mener sykehuset med dette velger ikke å følge denvedtatte strategiplanen, og sier han er trist på Arendals vegne.

Fem premisser

Det er fem premisser sykehuset har lagt til grunn for å mottagaven. Første premiss sier at vedtaket om å samle all urologisk kreftkirurgi iKristiansand opprettholdes. Det femte premisset er, ifølge Agderposten, atsykehusdirektøren vil arbeide for at det investeres i en robot i Kristiansand iløpet av 5-7 år ved behov (les de fem premissene nederst).

– De sier at de vil samle all urologisk kreftkirurgi i Kristiansand og de gårinn for at en slik robot også skal plasseres i Kristiansand, så da skjønner jeghvor det går, sier Ottersland til avisen.

Han mener dette ikke vil styrke sykehuset.

Langvarige forhandlinger

Det var i mars han tilbød og kjøpe en robotkirurg til sykehusetmed den betingelse at den ble plassert i Arendal. Hensikten hans var å styrkesykehuset i Arendal.

Etter langvarige forhandlinger mellom fagmiljøene i Kristiansandog Arendal ble det før helgen oppnådd en historisk enighet. Arendal frafaltkravet om stedlig ledelse, og aksepterte at ledelsen skulle gå på tvers avfylkesgrensen.

Dermed fikk de roboten til seg, med rundt 50-70 operasjoner iåret.

Dette er defem premissene:

1: Vedtaket om å samle all urologiskkreftkirurgi i Kristiansand opprettholdes, men justeres i forhold til atroboten plasseres i Arendal.

2: Robotkirurgi for prostatakreft utføres i Arendal, med kirurger både fraSørlandet sykehus Kristiansand (SSK)og Sørlandet sykehus Arendal (SSA).

3: Det etableres en tverrgående kirurgisk avdeling SSA/SSK, med tverrgåendeseksjoner.

4: Videre utvikling av robotkirurgi innenfor de kirurgiske fag på SSHF må skjei regi av den tverrgående kirurgiske avdeling og seksjonene for urologi oggastrokirurgi.

5: Administrerende direktørvil arbeide for at det investeres i en robot iKristiansandi løpet av 5-7 år ved behov.