ÅSERAL: Mannen fra Stavanger-området ble i tingretten dømt til betinget fengsel og inndragning av 80.000 kroner for å ha betalt en håndverker svart. Dette er den første dommen av sitt slag i Norge.

Nå skal anken behandles i Høyesterett, etter at påtalemyndigheten vil ha dommen omgjort til ubetinget fengsel.

Utfallet her kan få stor betydning for tilsvarende saker.

— Vi mener at skatte- og avgiftsunndragelsene er for store til at det kan avgjøres med betinget fengsel. Vi snakker om et samlet beløp på ca 92.000 kroner som er unndratt skatt og merverdiavgift, sier statsadvokat Jostein Johannessen ved Agder statsadvokatembete til Dagens Næringsliv.

Johannessen viser til at grensen mellom betinget og ubetinget fengsel i trygdesaker er avhengig av om det unndratte beløpet er større eller mindre enn én ganger grunnbeløpet i Folketrygden (1G).

Forkastes

  • Min påstand i Høyesterett er at anken skal forkastes, sier advokat Odd Rune Torstrup, som skal forsvare stavangermannen.

Torstrup sier han ikke vil forhåndsprosedere, og at han vil legge frem argumentene i Høyesterett i morgen.

Hytteeieren er dømt for å ha betalt en snekker svart for å ferdigstille en hytte på Bortelid. Ifølge siktelsen fra Agder politidistrikt medvirket han også til at snekkerens foretak unnlot å oppgi 145.660 kroner som del av sitt næringsregnskap, slik at det ble unndratt merverdiavgift av dette beløpet.

Da mannen ble dømt i Stavanger tingrett i fjor vår, mente også påtalemyndigheten at straffen burde gjøres om til ubetinget fengsel. Saken ble derfor anket til Gulating lagmannsrett, hvor flertallet opprettholdt dommen fra tingretten.

Avventer

Skatt Sør har en pågående etterforskning i Agder, mens Skatt Øst har levert en politianmeldelse på et lignende tilfelle.

— Vi har en sak under etterforskning, men vil avvente resultat fra Høyesterett. Vi har også andre saker hvor det ikke er satt i gang etterforskning, så det blir interessant å høre hva Høyesterett kommer frem til, sier leder for Skattekrim Sør, Jens Erik Holmås, til Dagens Næringsliv.