VIGELAND: – Måten denne praksisen drives på gjør at hans pasienter kommer til legevakta i Mandal. Det skaper utfordringer for oss, sier Stein Grytten.

Han har skrevet brev til fylkeslege Kristian Hagestad som vurderer å koble inn Helsetilsynet.

KRITISK: Kommunelege Stein Grytten i Mandal

Den kontroversielle legen i Lindesnes mistet lisensen sin i 1999, men fikk den igjen året etter. To ganger har han mistet retten til å skrive ut de såkalte a— og b-preparatene, som er vanedannende medikamenter. Av den grunn reiser pasientene han har som trenger slike tabletter til legevakta i Mandal.- Men der skriver vi ikke ut slike resepter, sier Grytten.

Grytten sier at legen fra Lindesnes heller ikke har noen vikarlege som kan foreskrive slike medikamenter.

– Det betyr dessuten at når han har ferie, kommer hans pasienter til legevakta for alle andre ærender også, sier han.

Fikk avslag

Lindesnes-legen har søkt om å få tilbake retten til å skrive ut a- og b-preparater, men senest i mars fikk han avslag fra Helsetilsynet. Fædrelandsvennen kjenner til at han tidligere har hatt en vikarlege med en slik rett, men at også denne legen har mistet autorisasjonen på å lage slike resepter.

Grytten forteller at han gjennom denne sommeren har fått flere henvendelser fra de ansatte på legevakten og vakthavende leger som er bekymret for Lindesnes-legens pasienter.

– Mange av disse er i en vanskelig situasjon. Vi utfører selvsagt akutt helsehjelp, men disse trenger å ha en fastlegeordning som fungerer, sier Grytten.

Han sier at loven krever at en fastlege har en vikarordning og at det er nødvendig at fylkeslegen og Lindesnes kommune sørger for at dette kommer på plass.

Ifølge Helsedirektoratet har Lindesnes-legen snaut 900 pasienter på sine lister.

Krevende situasjon

Helse- og sosialsjef i Lindesnes, Jon Buestad, sier at situasjonen rundt praksisen til legen er krevende.

– Vi har en situasjon der de fire andre legene i kommunen ikke ønsker å samarbeide med ham. Av den grunn har vi ikke fått til noen ordning med vikarlege for ham, sier Buestad.

Helt tilbake til 2008 ble det gjort forsøk på å mekle mellom legene for å få til en vikarordning for legen. Både legeforeningen, Helsetilsynet og Kommunenes Sentralforbund ble involvert. Men fire år senere er samarbeidsklimaet like fastlåst.

– Hvorfor klarer de ikke å samarbeide?

– Det er vanskelig for meg å gå i detaljer. Det har en mangeårig historie og det er kompliserte årsaker til det.

Kommenterer ikke

Lindesnes-legen vil ikke snakke med Fædrelandsvennen, men sier via en venn av seg at han ikke kjenner seg igjen i brevet fra Grytten.

I forbindelse med at han mistet utskrivingsretten i 2010 skrev han til Helsetilsynet at han følte seg forfulgt og at han forskjellsbehandles i forhold til andre leger. Han skrev at Lindesnes kommunes økonomi er dårlig og behandlingsalternativene få. Og videre at han er den eneste med noe makt og myndighet som prøver å gjøre noe med dette.

– Kommunen har ansvaret

Fylkeslege Kristian Hagestad sier han er godt kjent med utfordringene som er knyttet til Lindesnes-legens praksis.

– Det er kommunen som har ansvaret for at fastlegeordningen fungerer, også når vedkommende lege er borte eller som i dette tilfellet ikke har foreskrivingsrett på bestemte medikamenter, sier Hagestad.

Han sier at fastlegeordningen er grunnmuren i legetilbudet i Norge.

– En legevakt skal ikke brukes til ordinære pasientkonsultasjoner som ikke haster, sier han.

– Jeg vil i første omgang ta saken opp med kommunen. Dersom dette ikke bringes i orden, er det naturlig å ta saken opp med Statens helsetilsyn som kan pålegge kommunen tiltak, sier Hagestad.

Han sier at denne saken ikke er av en slik art at de vil be om en vurdering av legelisensen til legen fra Lindesnes.