SÆRPREG: Marte Tostrup (17) fra Horten har erfaring med å sove i lugar, og har gitt lugaren sin et visst særpreg. ?Det er litt dumt at den nye lugaren, som jeg ble tildelt i år, ikke har eget bad, påpeker hun. Foto: Lars Hoen
TV OG PLAYSTATION: Sebastian Tafjord Skår (17) fra Ålesund har tv, playstation og musikkanlegg i sin lugar. Han forteller at de ulike dekkene med lugarer, dekk a, b og c, har fått egne navn på grunn av ulike utfordringer i områdene. Foto: Lars Hoen
TIDLIGERE HURTIGRUTESKIP: MS Sjøkurs ligger fortøyd ved Vrånes ved Kystveien i Randesund i Kristiansand. Skipet, som er 41 fot, seilte som hurtigruteskip fra 1956 til 1995. Foto: Lars Hoen
LEDELSEN: Rune Tomelthy Teisrud, direktør for "Stiftelsen Sørlandets Seilende Skoleskibs Institution", sammen med rektor Gyrid Grønlid, rektor ved Sørlandets Maritime videregående skole, på skoleskipet MS Sjøkurs. Til venstre bakerst i bildet ligger skolens administrasjonsbygg, hvor det også er en del klasserom. Foto: Lars Hoen
PÅ BROA: Overstyrmann Steinar Langeland underviser elever på broa på MS Sjøkurs. Langeland er en del av et mannskap på 16, som også driver undervisning sammen med øvrige lærere. Foto: Lars Hoen
NYTT SKOLEÅR: Marte Tostrup (17) fra Horten, Sebastian Tafjord Skår (17) fra Ålesund og Torbjørn Berglund (16) fra Lillesand er klare for et skoleår om bord i skoleskipet MS Sjøkurs, som ligger til Kai ved Vrånes i Randesund i Kristiansand. Foto: Lars Hoen

KRISTIANSAND : — Det er ganske uvant, særlig det at jeg ikke lenger skal bo hjemme, sier Torbjørn Berglund.

Forrige uke mønstret 16-åringen fra Lillesand på skoleskipet MS Sjøkurs, som ligger til kai ved Vrånes i Randesund i Kristiansand. Det neste skoleåret skal han tilbringe om bord på skipet, sammen med 59 andre elever som skal gå på Sørlandets maritime videregående skole.

Spenning

Berglund viser oss lugaren sin, som har eget bad. Han føler på spenningen av å være i begynnelsen av et nytt skoleår, som førsteklassing på en videregående skole. Det er mye nytt, og de fleste menneskene rundt ham er ukjente.

— Det er uvant at vennene mine ikke er her, men vi finner nok ut av ting, sier 16-åringen, som har som mål å bli styrmann.

Stiftelsen med det lange navnet "Stiftelsen Sørlandets Seilende Skoleskibs Institution" ble etablert i 1918. I 1927 ble stiftelsens første skip bygget, skoleskipet Sørlandet. Stiftelsen eier den videregående skolen, som fungerer som en toåring yrkesskole. Det utdannes dekkslærlinger (matroser) og motormannslæringer. Utdannelsen danner grunnlag for videre utdannelse til sjøs.

- Ingen "dropouts"

Stiftelsen har sin en egen direktør, mens rektor styrer selve skolen.

— Vi er stolte over at vi ikke har hatt noen "dropouts" ved skolen de siste årene. Alle elevene fullfører, sier Rune Tomelthy Teisrud, direktør for stiftelsen. Han understreker at elevene et attraktive på arbeidsmarkedet og at alle får lærlingplass etter de to skoleårene.

— Dette er en internatskole, der elevene bor om bord i skipet. Skipet ligger for det meste til kai, men i cirka 10 uker er vi på tokt rundt om i Europa, forteller Gyrid Grønlid, rektor ved skolen.

MS Sjøkurs er opprinnelig et tidligere hurtigruteskip, med navnet MS Ragnvald Jarl.

Elevene må komme til oppstilling klokka 07.15 hver morgen, for deretter å rengjøre fellesarealer. Om nettene går de blant annet brannvakter. Tilværelsen er så realistisk som mulig. Det serveres fire måltider på båten, som har egne kokker. Det er ansatt et mannskap på 16 personer på skipet, inkludert en kaptein som har det øverste ansvaret på båten. Mannskapet driver også undervisning sammen med skolens øvrige lærere.

I pappas fotspor

Vi møter to erfarne elever som bor på Sjøkurs. De har fullført første klasse, og er nå klare for sitt andre år på videregående. Marte Tostrup (17) fra Horten er en av ni jenter på båten.

— Man blir fort vant til at det er mange gutter, så jeg merker ikke så mye til det, sier hun. Faren hennes jobber som førstemaskinist til sjøs, og hun ønsker å gå i hans fotspor. Hun sier at ukene hvor Sjøkurs er på tokt ute i Europa er de aller beste.

— Jeg skal bli matros og etter hvert styrmann. Jeg vil oppleve verden, forteller Sebastian Tafjord Skår fra Ålesund. Han trives godt med internatlivet om bord, som er sosialt og morsomt.

— Vi kunne trengt noen flere sunnmøringer her, smiler 17-åringen, som synes det er dumt at han får sett litt lite til lillebroren sin i Ålesund, og ikke minst den nyfødte lillesøstera si.