VEGÅRSHEI: Den hjemmelagede fotoboksen har ifølge Oland vist seg å være svært så effektiv.

— Det er ingen tvil om at det virker. Etter at jeg satte opp boksen i går så jeg at folk begynte å bremse ned, både lastebiler og vanlige biler, sier Oland til Fædrelandsvennen.

FOTOBOKS: Asbjørn Oland foran fotoboksen han satte opp tidligere i sommer. Natt til forrige søndag ble boksen kappet ned og stjålet. Nå har han satt opp en ny, for femte gang. Foto: Anne Dehli

Han og familien bor like ved fylkesveien som går gjennom Ubergsmoen. Oland forteller at det er svært mange som kjører fortere enn fartsgrensen på 50 kilometer i timen.— I løpet av en dag passerer mellom 70 og 100 lastebiler forbi her. Mange av dem kjører veldig tøft. Jeg har forståelse for at de har dårlig tid, men synes jo de kunne sakke litt ned på dagtid. Det er tross alt 50 unger som beveger seg langs denne veien med jevne mellomrom, sier Oland.

Onsdag snekret han sammen den femte utgaven av boksen, etter at denfjerde forsvant nærmest sporløst i løpet av natten.

— De tok da med seg hele boksen. Det eneste som lå igjen var lokket. De har nok slitt noe dugelig, for den veide nok rundt 50 kilo, sier Oland.

- Reagerer instinktivt

Vegårshei-mannen har fått mye oppmerksomhet på grunn av boksen, som tidligere har blitt omtalt av Agderposten og Tvedestrandsposten. I går fikk han besøk av NRK, som var med da han snekret opp innretningen nok en gang.

— Det var mange som ringte meg etter innslaget i går. De var positive, men syntes det var dårlig gjort å fortelle at den var falsk, ler Oland, som mener fotoboksen virker uansett.

— Folk reagerer instinktivt og bremser ned, sier Oland.

— Har du fått mange negative reaksjoner?

— Jeg har fått reaksjoner fra noen få lastebilsjåfører. Men de som har unger skjønner problemet, sier Oland.

Fotobokssnekkeren har ikke bare fått muntlige reaksjoner. Hvert eneste år har fotoboksen blitt enten stjålet eller ramponert.

Håper på fartshump

Oland håper veivesenet til slutt vil gå med på å etablere fartshumper på stedet.

— Veivesenet sier de ikke kan sette opp fartshumper på en fylkesvei, uten at jeg helt skjønner den begrunnelsen, sier Oland.

Han har vært i kontakt med lensmannskontoret på Vegårshei for å undersøke om det han gjør er lovlig.

— De har sagt at de i utgangspunktet ikke gjør noe dersom de ikke får påpakning fra veivesenet. Dersom de reagerer kommer jeg til å fjerne den, men håper at det kommer noen andre tiltak før den tid, sier Oland.

Er trolig ulovlig

Sjef for Utrykningspolitiet i Agder, Øystein Krogstad, sier til Fædrelandsvennen at politiet ikke har noen innvendinger mot fotoboksen.

— Det er en anretning som står stille og så lenge den ikke tar fokus bort fra veien for bilistene, ser jeg ikke noe galt med det. Det finnes regler for hvor nært veien du kan sette opp saker og ting, men det er det veivesenet som styrer, sier Krogstad.

Sjefingeniør Svein Harald Søndenaa i Statens vegvesen sier at det sannsynligvis ikke er lovlig å sette opp fotoboksen der den står.

— I utgangspunkter er det ikke tillatt å sette opp sånne ting langs veien, men dette er vel ikke noe vi vil prioritere å gjøre noe med. Det finnes mange andre ting som vi bør reagere mot, sier Søndenaa.