— Det er urolig i Kongo for øyeblikket. Det er en av årsakene til at UD har sendt en representant til Kisangani. Vi ønsker å forsikre oss, i den grad det er mulig, om at tryggheten og sikkerheten til de to nordmennene blir ivaretatt, sier ambassadør til Kongo, Jon Vea, til Agderposten.

28. november går kongoleseren til valgurnene. I forkant av valget har det vært politisk uro i landet. Flere mennesker er drept og situasjonen er spent mellom regjeringstilhengere og representanter for opposisjonen. En opposisjonsleder i landet skal ha oppfordret til angrep på Kongos fengsler for å frigjøre politiske fanger.

I den østlige byen Lumumbashi skal en væpnet gruppe ha stormet et fengsel slik at nær tusen fanger rømte. To mennesker ble drept.

Kongo-ekspert og forskningsleder ved FAFO, Morten Bøås, tror ikke sikkerheten rundt Moland og French nødvendigvis er truet.

— I Kisangani har det meg bekjent ikke vært de store urolighetene, men det er spent stemning i Kongo og det merker de garantert i fengselet. Samtidig er det aldri helt trygt å sitte i fengsel i Kongo, og det blir enda mindre trygt når situasjonen i landet blir anspent, sier Bøås.