FLEKKEFJORD: – Det er viktig for oss å markere at vi ikke kan finne oss i at folk opptrer uvettig i tørr skog og mark. I begge tilfeller er det tent ild med viten og vilje. Selv om det var et uhell at det så tok fyr i bakken, er det uansvarlige handlinger, sier brannsjef for Flekkefjord brannvesen, Svein Gunnar Larsen.

Den klart alvorligste hendelsen tok til lørdag 30. april, Klokken 15.30 ble det meldt om gress— og krattbrann på Homme i Gyland i Flekkefjord. Etter hvert utviklet denne seg til å bli en stor og alvorlig skogbrann.

– I etterkant målte vi omfanget av brannen med gps til å ha dekket et område på 6.800 mål, hvorav 400 mål i Kvinesdal kommune, sier Larsen.

KOSTNADER.

Kostnadene til slokkingen er ikke helt avklart, men Larsen sier Flekkefjord brannvesen vil få en ekstrautgift som følge av brannen på mellom 1 og 1,5 millioner kroner.

En av hytteeierne i området meldte seg samme kveld som brannen oppstod og fortalte at årsaken til brannen skyltes et i utgangspunktet lite pølsebål, som etter hvert kom ut av kontroll – og at det var han selv som var synderen. Det tok over ei uke å få fullstendig kontroll på skogbrannen.

Les også: Pølsegrilling utløste trolig storbrann i Flekkefjord

Saken er nå under etterforskning av Flekkefjord-politiet, som vil innkalle personen til avhør.

— Jeg har fått beskjed om anmeldelsen, men er ikke avhørt foreløpig, sier mannen som er anmeldt.

Utover dette ønsket han ikke å kommentere saken.

GRILLET.

Også vedkommende som var årsaken til brannen på Sira gård 24. april er anmeldt. Han hadde grillet i nærheten av tørr krattskog som tok fyr. Om lag 500 mål ble svidd av.

– Denne brannen tok det oss en dag å slukke. I tillegg kom etterslokkingen, sier Larsen.

Han sier at det i utgangspunktet er forbudt å gjøre opp varme og særlig åpen ild mellom 15. april og 15. september i nærheten av tørr skogmark.

– Er det skikkelig vått kan man bruke sunn fornuft og kanskje likevel tenne et pølsebål. Men man skal opptre forsvarlig og vite at man kan bli stilt ansvarlig om det tar fyr ukontrollert, sier Larsen.