Næringsvennlig skole

Arvid Grundekjøn. Foto: Reidar Kollstad

Arvid Grundekjøn (H), Kristiansand.— Rent konkret har jeg én sak jeg virkelig ønsker å se resultater på i 2013. Det er samarbeidet mellom grunnskolen og næringslivet. Der har vi satt i gang et arbeid i Knutepunkt Sørlandet, og med Node og Eyde-nettverkene.

— Vi må få til enda tettere dialog mellom skole og næringsliv slik at vår ungdom kan få appetitt på å ta utdannelse og å skape. De må også få en bedre forståelse av næringslivets betydning. Dette samspillet skal løfte Sørlandet enda høyere. Jeg snakker nå om både næringslivets behov og den enkelte ungdoms behov. Næringslivet trenger kompetente mennesker for å videreutvikle seg. Samtidig tilbys ungdom selvrealisering og muligheter.

— Da jeg var ferdig på gymnaset, var ikke mulighetene lokalt mange. De var heller få. Nå er det annerledes. Nå er vi kunnskapsregionen. Både utdanningsmulighetene og karrieremulighetene er store lokalt.

Da jeg var ferdig på gymnaset, var ikke mulighetene lokalt mange. De var heller få. Nå er det annerledes

— Rent personlig er målet å bruke Baneheia og skiløypene rundt byen mye i hele vinter. Jeg var ute en flott tur tredje juledag. Jeg håper på mange flere flotte turer.

Strandsti og fengsel

brandsdal.jpg Foto: Tore-Andre Baardsen

Torhild Bransdal (KrF), Vennesla.— Ikke lett å peke på én spesiell sak eller ting jeg vil gjøre i 2013. Mye går bra i Vennesla, men vi har utfordringer også. Men: Jeg håper inderlig vi kommer langt med ny tursti lands Venneslafjorden. Vi må ha på plass mest mulig av den neste år.

Om jeg har personlige mål? Nei, jeg har skuffet meg selv så mange ganger, at jeg har sluttet med det

— Fengsel for Sørlandet er en annen viktig kampsak. Vi har mål om at det skal plasseres sentralt på Støleheia. Beslutningen tas ikke lokalt, og sikkert ikke neste år, men jeg har et mål om at hele landsdelen i løpet av 2013 skal enes om å støtte oss i denne kampsaken. Det er en viktig sak, som kan gi viktige arbeidsplasser til innlandet.

— Om jeg har personlige mål? Nei, jeg har skuffet meg selv så mange ganger, at jeg har sluttet med det. Jeg nøyer meg med å prøve å gjøre så godt jeg kan dag for dag.

Alt for veien

Johnny GreibeslandIMG_1198.jpg Foto: Mai Linn Opseth Tronstad

Johnny Greibesland (Sp), Songdalen:— Det er lett å svare på hvilken sak som blir viktgist for meg i 2013. Det blir veien. Ny E 39 mellom Kristiansand og Søgne. Vi får ikke bygde veien i 2013, men den må inn den nye nasjonale transportplanen (NTP), som vedtas neste år. Veien er viktig både for folk, næringsliv og hele landsdelen. Vi kan ikke vente til etter 2028. — Jeg er temmelig skuffet over at veivesenet ikke foreslo strekningen inn i NTP, men valgte løsninger i Kristiansand som viktigere. Nå har vi politikere fått en stor jobb med å få inn prosjektet i transportplanen som regjeringen skal legge fram, men det jobbes veldig godt i landsdelen. Jeg ser ikke viktigere sak hverken som lokalpolitiker eller for regionen.

Jeg er temmelig skuffet over at veivesenet ikke foreslo strekningen inn i NTP, men valgte løsninger i Kristiansand som viktigere

— På det personlige plan er det som vanlig. Skulle gjerne beveget meg mer neste år enn jeg gjorde i år.

Vei og vei

Åse R. Severinsen. Foto: Lars Hoen

Åse R. Severinsen (H), Søgne:— Vei og vei blir den aller viktigste saken i 2013. Da tenker jeg både at vi må finne en løsning på de interne veiproblemene i Søgne og vi må komme videre i kampen for en bedre stamvei. Internt handler det om å få på plass en kommunedelplan for Hølleveien. Men E 39 er jo den store saken. Bedre vei mellom Kristiansand og Mandal er avgjørende for at vi skal få til videre vekst i vest. Vi kan ikke ha det som vi har det stort lenger.

Mange svarer vel mer trim som et personlig mål for det nye året. Jeg også. Hvert eneste år er dette et viktig mål for meg, men det blir jo altfor lite tid

— Mange svarer vel mer trim som et personlig mål for det nye året. Jeg også. Hvert eneste år er dette et viktig mål for meg, men det blir jo altfor lite tid.

Idrettshallen

I SAMTALER: Bjørn Ropstad er leder i arbeidsutvalget for eierkommunene i Agder Energi. Foto: Jon Anders Skau

Bjørn Ropstad (KrF), Evje og Hornnes: — Vi har sagt vi skal bygge ny flerbrukshall og idrettshall ved skolene på Evje. Min viktigste sak i 2013 blir at hallen planlegges og finansieres ferdig, at vi får gjort det endelige vedtaket, slik at bygging kan skje i 2014. Barn og unge er min og kommunens viktigste sak framover. Vi må satse på de unge for å skape fremtiden.

Barn og unge er min og kommunens viktigste sak framover. Vi må satse på de unge for å skape fremtiden

— Flere toppturer er mitt personlige mål. Midt-Agder Friluftsråd har en guide med tre toppturer i hver av de åtte kommunene i Kristiansand-regionen. Målet er å klare så mange som mulig i 2013. De siste årene har jeg gjennomført flere titoppsturer.

Sentrum for fremtiden

POSITIV: Birkenes ordfører Arild Windsland. Foto: Torstein Øen

Arild Windsland (H), Birkenes:— I 2013 skal vi komme langt med planlegging av fremtidens sentrum på Birkeland. Vi kommer til å sette i gang planarbeidet tidlig i det nyer året. Dette høres kanskje ikke så spennende ut, men er svært viktig for en kommune hvor folketallet øker mye fortere enn vi trodde.

— Vi passerer snart 5.000 innbyggere. Vi dobler til 10.000 om noen tiår. Skal vi lykkes og få til de resultater vi vil, må vi skape et sentrum hvor folk vil bo og handle.

Skal vi lykkes og få til de resultater vi vil, må vi skape et sentrum hvor folk vil bo og handle

— Personlig er det trimmen da jeg går og tenker på. Formen skal bli bedre i 2013. ## Bedre samhold

-URIMELIGE KUTT: Ordfører i Mandal, Tore Askildsen, mener at Sørlandet sykehus sitt millionoverskudd burde tilsi at Mandal kan åpne opp røntgensenteret i byen for fullt igjen. Foto: Jarle R. Martinsen

Tore Askildsen (KrF), Mandal:— Byen har store utfordringer. Jeg har ett ønske for 2013, og det er at vi som er lokalpolitikere kan komme inn i en ny låm med samarbeid og samhold om løsninger til beste for innbyggerne. Vi har en tøff økonomisk situasjon, og vi trenger nå å samarbeide til beste for Mandal.

— Jeg tror vi skal få dette til. Det virker som alle nå har lagt det siste året med splid bak seg, og at alle nå ønsker å bidra positivt framover.

— Mandal har store levekårsutfordringer. Antall uføre under 30 år har økt mye. Dette er også en stor utfordring for oss.

Det virker som alle nå har lagt det siste året med splid bak seg, og at alle nå ønsker å bidra positivt framover

— Personlig har jeg ikke trimmet mye i mitt første år som ordfører. Det skal jeg ta igjen i 2013. ## Flere folk

Gro Anita Mykjåland gleder seg både til valgkamp og arbeidet i sentralstyret. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Gro-Anita Mykjåland (Sp), Iveland— For første gang på mange år tippet folketallet ned i høst. Vi er nå rett under 1300 ivelendinger. Jobb nummer en er å få folketallet til å øke igjen. Flere må få øynene opp for hvilken fantastisk kommune Iveland er å bo i. Målet er fremdeles 1500 innbyggere i 2015. Det er gjennom flere folk vi kan bygge lokalsamfunnene videre.

Flere må få øynene opp for hvilken fantastisk kommune Iveland er å bo i. Målet er fremdeles 1500 innbyggere i 2015

— På det personlige plan bestemte jeg meg under tv-aksjonen. Der var mottoet "Stå opp mot urett". Det ble viktig for meg. Jeg er for dårlig til å si fra når noe er feil. Der skal jeg skjerpe meg i 2013. Vi kan ikke bare være positive, vi må si fra når noe er galt også.

Husrom til alle

thomassen.jpg Foto: Christian Storjord

Arne Thomassen (H), Lillesand.— I Lillesand har vi ikke greid å skaffe alle som trenger det en bolig og et eget hjem. Den saken ligger tungt på meg, og det er denne utfordringen jeg aller helst vil lykkes med i 2013. Vi er kommet et godt stykke, og nye kommunale boliger skal åpnes neste år. Men vi er ikke i mål. Vi skal tilby alle våre innbyggere et godt sted å bo, enten de sliter med rus, psykiatri eller andre problemer. I Lillesand skal vi ta vare på alle våre innbyggere.

Vi skal tilby alle våre innbyggere et godt sted å bo, enten de sliter med rus, psykiatri eller andre problemer

— Mitt personlige ønske for 2013 er lett. Det er at jeg den 9. september, som partiets andrekandidat, blir innvalgt på Stortinget for Aust-Agder Høyre.

Hva drømmer du om i 2013? Snakk ut i artikkeldebatten!