FLEKKEFJORD: Krattbrannen som herjet over Gyland søndag, er fortsatt ikke slukket. Mannskaper fra brannvesenet og sivilforsvaret har jobbet med å holde flammene tilbake i hele natt.

Brannsjef Svein G. Larsen ved Flekkefjord brannvesen sier den største utfordringen er at det brenner i jorda. Dette er brann som er vanskelig å oppdage.

— Brannen befinner seg da omlag 20 centimeter ned i jordsmonnet. På overflaten ser det bare ut som damp, og det er derfor vanskelig å oppdage fra lufta. Det eneste vi kan gjøre er å dynke jorda med mest mulig vann

- Har kontroll på flammene

- Begynner å bli stort

– Over natta har det gått ganske greit. Vi har jobbet oss innover i brannområdet og det er roligere nå. Men vinden er der og vi er redd det skal ta seg opp igjen, forteller befal Kjetil Presterud, ved Flekkefjord brannvesen til fvn.no.

Brannmannskapene jobber i et område som er på rundt 3000 mål og brannen begynner å bli uoversiktlig.

– Det begynner å bli stort nå, innrømmer Presterud.

Brannsjef Larsen sier brannen har utviklet seg til å bli større enn de hadde regnet med.

— Det er nok litt mer enn vi først trodde. Nå nærmer det seg 3-4 kvadratkilometer, sier han.

40 personer i natt

Over natta har det vært 25 personer på stedet fra sivilforsvaret og 15 fra brannvesenet, og flere vil komme i løpet av dagen.

– Minst to helikoptre kommer til å bistå i slukkingsarbeidet også i dag, sier Presterud.

Det skal ikke lenger være fare for bebyggelsen i området, men brannmannskapene håper på hjelp fra oven.

– Sånn som det er nå er vi avhengige av å få noe regnvær for det er skikkelig vanskelig å få vann inn i terrenget, og uten vann får vi ikke slukket, sier Presterud.

Bøndene hjelper til

Brannsjef Larsen sier helikopterne tar mesteparten av slukkingsarbeidet. Etter det fvn.no kjenner til skal det nå være fire helikoptere på stedet - to av dem driver aktiv slukking.

— Nå basererer vi oss på helikopterene, men vi har også en tankbil og en brannbil igjen på stedet. I tillegg hjelper de lokale bøndene til.

Fvn.no's reporter på stedet forteller at bøndene kjører skyttel langs veiene med gjødselssprederne for å hindre at brannen skal krysse veien.

— De er en del av skogbrannstyrken og er registrert hos brannvesenet med hvilket utstyr de har. De kjører langs veiene og dynker grunnen på sidene av veien.

— Bøndene får skryt av brannvesenet for at de kan stille opp med såpass bra utstyr, forteller vår reporter på stedet.

Vinden snur

Det ligger en svak røyk over hele Gyland mandag formiddag. Fvn.no’s reporter på stedet forteller at vinden nå har snudd i forhold til i går, noe som betyr at brannen kan spre seg i andre retninger.

Helikoptrene går nå i skytteltrafikk mellom Kongevatnet og heiene over Fedjestøl.

Foto: Torbjørn Witzøe

Vinden løyer

— Det blir mindre vind i dag. Det vil nok blåse mest fram til midt på dagen, men etter klokka 12 går vinden litt ned. Ikke liten kuling i dag, men mer laber eller frisk bris, sier meteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt, til fvn.no.

Søndag ble det meldt om liten kuling og den sterke vinden gjorde sitt for å vanskeliggjøre slukningsarbeidet. Mandag er værgudene mer på brannfolkenes parti.

— Man vil merke vinden litt først på dagen, men utover dagen løyer det, sier Eriksen. Vinden vil fremdeles ligge på øst eller sørøst. Brannen vil dermed spre seg vestover.

Brannmannskapenes kanskje våteste ønske, ei skikkelig rotbløyte, blir trolig bare en drøm.

— Jeg tror ikke på nedbør i dag. Det er mulig at det kan komme noen drypp natt til i morgen, men det er usikkert. Om det kommer drypp, så er det så lite at det ikke har noen betydning. Det kan fordampe på vei ned, sier Eriksen.

Det er forventet mellom 16 og 18 varmegrader i dag.